Италия започва да взима пръстови отпечатъци на мигрантите в морето

Италия ще въведе взимане на пръстови отпечатъци на мигрантите, прекосяващи Средиземно море, възможно най-скоро, след като се качат на спасителните лодки. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на официални лица.

Мярката ще помогне да се намалят нарастващите напрежения между Италия и нейните партньори от Европейския съюз заради големия брой мигранти, които пристигат в Италия, но не са регистрирани там и след това пътуват към Северна Европа.

Ако те не са регистрирани в Италия, съседни страни като Австрия и Франция и популярни дестинации като Германия и Швеция нямат възможността да ги изпратят отново в Италия.

На теория те трябва да са в състояние да правят това съгласно правилата на Дъблинската конвенция на ЕС, регулираща молбите за убежище.

Действията на Италия са след разговори между вътрешния министър Анджело Алфано и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос в Сицилия. Именно там пристигат повечето мигранти и са обработвани в приемните центрове на „горещата точка”.

„С това ние ще имаме "горещи точки" в морето”, заяви Алфано.

Не е ясно дали тази политика ще бъде прилагана систематично – мигрантите, които се спасяват от морето често са травмирани. Търсещите убежище от Еритрея обикновено отказват да им взимат отпечатъци, защото искат да подадат молбите си другаде.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини