Бойко Борисов: Можем сами да си пазим границата

    "В България армията и граничарите могат да пазят сами своята граница, не е нужно НАТО да идва да ни пази" - с тези думи министър-председателят Бойко Борисов изрази своята благодарност към участниците в военноморското учение за недопускане на нелегални имигранти в наши териториални води.

    То се разигра в акваторията на Бургаския залив по сценарий, който разясни преди маневрите началникът на отдел „Връзки с обществеността" във Военноморска база-Бургас капитан Нено Георгиев: "Малък плавателен съд е напуснал териториалните води на Турция и се е насочил в посока север. Командирът на военноморските сили и директорът на регионалната дирекция разпореждат изпълнението на съвместни действия по предотвратяването на навлизането на чужденци".

    Фрегатага „Дръзки", катер от базата, вертолет „Пантер", кораб и катер на „Гранична полиция" и няколко лодки пресрещнаха "кораба с мигранти" малко след 12-милната зона на българските териториални води.

    "Нарушителите" бяха спрени и респектирани от бойните възможности на фрегатата. Тяхното рибарско корабче беше ескортирано и изведено вън от наши води. Но се появи друга провокация - друга лодка с трима нелегални.

    "Вертолетът захожда и пак подава информация за бедстваща лодка", разясни последният етап от сценария майор Светлана Великова от базата в Бургас.

    Накрая премиерът Борисов изказа своята голяма благоданрост към военните моряци и граничарите за техните точни и базкомпромисни действия. "Изключително съм доволен от това, което наблюдавахме с колегите. Няколко цели изпълнени прекрасно, много прецизно, много точно. Това е мнението на професионалното ръководство и наше. Надявам се с министъра това, което правим за двата нови кораба, да е и знак към моряците. Действаме много активно до края на месеца да върнем обратно на държавата и завода Авионамс, за да може и самолетите да си ги ремонтират там", каза премиерът.

    Той даде много висока оценка за учението. Борисов изрази общото задоволство от действията на армията и "Гранична полиция" по време на учението и заяви, че можем да бъдем оптимисти, че можем да пазим добре своите граници. "Похвална е работата на министрите на отбраната и на вътрешните работи, непрекъснатата комуникация с румънските колеги, гръцките колеги, турските колеги, а и да покажем, че в България армията и граничарите могат сами да пазят своята граница, не е нужно НАТО да идва да ни пази. Ако това го бяха правили колегите от друга страна преди година, нямаше да сме сега в ситуацията по лагерите", каза още Борисов.

    Източник: dariknews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини