НАСА разкри свърхзвуковия пътнически самолет на бъдещето

Астронавтите им вече пътуват с впечатляваща скорост, за това сега НАСА иска да осигури скоростни полети и за масите.

Преди ден агенцията представи официално дизайна на нов свърхзвуков самолет. Странно изглеждащото транспортно средство се отличава с тънък дълъг нос, крила с необичаен ъгъл и огъната опашка, наподобяваща оригами.

Самолетът на НАСА е наречен QueSST ще развива скорост от 1 100 мили в час. Днешните пътнически самолети достигат скорост от около 600 мили в час. Конкордът, който обслужваше пътници между 1976 и 2003 беше способен на удивителната скорост от 1 300 мили в час.

QueSST е проектиран така че да разсейва множеството малки шокови вълни, за да попречи на сливането им.

Самолетът звучи по-скоро като меко потупване, вместо дразнещия гръмовен звук характерен за свърхзвуковите легатателни апарти, който наложи забраната на полетите над сушата.

Завършеният дизайн финансиран от НАСА, но изпълнен от частни фирми ще е готов в началото на 2017. Тестов самолет, също създаден от частни компании ще се появи в небето през есента на 2019, ако космическата агенция успее да намери финансиране.

Завършването на дизайна изисква грубо около 20 милиона долара, докато за изграждането на тестовия самолет и първоначалните тестови полети ще са необходими още 280 милиона. Отпускането на средствата зависи от Американския конгрес.

Евентуален успех на НАСА и партньорите и ще възроди свърхзвукивите пътнически полети. Те бяха забранени над сушата в САЩ, заради мощния рев генериран от първото покорение самолети преминаващи звуковата бариера. QueSST няма да страда от подобен недостатък.

Звукът от Конкорда бе измерен на 105 децибела, за сравнение свърхзвуковия самолет на НАСА ще произвежда шум от едва 75 децибела на крейсерска височина.

Но не резервирайте билети все още: прототипът ще е с дължина едва 27.5 метра и ще предлага място само за един пътник. Надеждите се, че технологията ще бъде пренесена и в по-голям самолет с капацитет от 100 души.

Само си представете, ще можете да достигнете всяка точка от света за едва 6 часа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини