Борисов: Погледнах се в огледалото и отмених поръчките

Не е време за избори – опозицията не е в кондиция, ГЕРБ единствено може да спечели

Не обмислям предсрочни избори, дори днешният вот го показа. Опозиционните партии не са в кондиция. Единствено ГЕРБ би имал успех, но ние нямаме такива амбиции. Това заяви в интервю за БНТ министър-председателят Бойко Борисов и уточни, че няма никакви намерения да се кандидатира за президент, нямам намерение да предизвиквам избори, а повече от министрите му са амбицирани да покажат съвсем скоро конкретни резултати.

На въпрос дали българската страна ще се ангажира по някакъв начин със забраната Пеевски и Доган да влизат в Турция, премиерът бе категоричен: Турската държава е наш съсед, ние имаме добри и колегиални отношения, с Давутоглу се срещам и говорим много често, и по-рядко с Ердоган. Мога да твърдя, че когато беше Давутоглу в София, поканих и Местан, за да каже, че отношенията с мюсюлманите са прекрасни. Че ние в ГЕРБ имаме министри, зам.-министри, областни управители и кметове, представители на тази общност. Затова разговора ни беше принципен, че не трябва да има намеси във вътрешните ни работи, че ние сме грижовни за различните общности. Това беше един много толерантен разговор, ние с ДПС не можем да управляваме, но можем да бъде толерантни и да запазим етническия мир. Не мисля, че трябва да преекспонираме желанието на турската страна да има влияние върху български партии. Има партии, които са по-мили на Русия, други на Европа, както ГЕРБ – на Германия. Разбирам, колко би било пиперливо да изкараме някакви новини. Но ние просто имаме ясни отношения с Давутоглу. Помолих ги във връзка с напрежението около Местан, да му бъде оставена охраната. Не виждам нещо задкулисно и извън общественото полезрение. Що се отнася до забраната Пеевски и Доган да не влизат в Турция – нямаме информация, официално потвърдена от турска страна. В правото на всяка държава е да забранява на чужди граждани да влизат или излизат. Досега не са ни дали отговор, но това е тяхно право, посочи Борисов.

Премиерът коментира и казуса с отменените обществени поръчки.

Вчера споделих пред журналисти, че след въпроса на един смел младеж– какво виждам в огледалото, се опитах да видя отстрани как изглеждат нещата. И понеже съвестта ми е абсолютно чиста и затова, че маса обществени поръчки са били атакувани от неправителствени организации и медии, затова реших да ги отменя. Но такава е световната практика. Затова нито една европейски институция или държава ми е направила забележка за това, което правя в България, дори се изненадах колко много знаят за нас. Както се казва по-добре малко късно, отколкото никога. Затова започнахме проверките, в което не виждам нищо лошо, аргументира се министър-председателят.

Що се отнася до това кои са добрите и лошите в бизнеса и медиите, той посочи, че хубавото на демокрацията е, че можеш да се информираш дистанционно. Ако не ти харесва една медия –минаваш на друга медия. Целият ни бизнес, за да си подсигури медиен комфорт, си е осигурил медии. Борисов обаче гарантира, че медиите имат пълна свобода от страна на кабинета.

Източник: http://faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини