Правителството може да намалява таксите на някои студенти

За обучение по приоритетни професионални направления и защитени специалности в отделни държавни висши училища, МС може да утвърди по-ниски размери на такси от предложените от самите ВУЗ-ове при условие, че е осигурено допълнително финансиране за издръжка на обучението. Уточнява се, че това може да става с предложение на министъра на образованието. Tова гласуваха депутатите в НС, които приеха промени на второ четене в Закона за висшето образование, предаде БГНЕС.

Чуждестранни студенти ще заплащат такси, които в държавните висши училища не могат да бъдат по-ниски от съответните определени такси, а чуждестранни докторанти и специализанти - такси, размерът на които не може да бъде по-нисък от диференцираните нормативи за издръжка на обучението.

При необходимост и след решение на академичния съвет за отделни специалности хабилитираните лица да могат да четат не по-малко от 50 на сто от лекционните курсове. Лицата, заемащи академични длъжности на основен трудов договор в институтите, съобразно тяхното направление на научноизследователска работа, могат да осъществяват и учебна дейност по този договор до 50 на сто от норматива за учебна заетост по съответните специалности, определен за преподавателския състав на висшето училище. За ректор, декан и директор на филиал или колеж ще се избират хабилитирани лица, които работят на основен трудов договор във висшето училище.

При констатирани нарушения на разпоредбите Националната агенция за оценяване и акредитация да може да налага санкции на висшето училище - намаляване на дадените акредитационни оценки при институционалната и програмните акредитации, намаляване на съответния капацитет, отнемане на акредитацията за определен срок и др.

В края на гласуването на текстовете избухна спор, че с промените в закона се бетонират определени ректори - като Величко Адамов. Имаше и конкретно предложение на Янаки Стоилов да не е така, като го подкрепиха всички партии, с изключение на ГЕРБ и част от Реформаторския блок, но не хората на Радан Кънев. Кънев подкрепи Стоилов и от парламентарната трибуна, но това не беше достатъчно.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини