Борисов зад Москов за ваксините. Вестниците в неделя

Неделните вестници отделят подобаващо място на политическите сблъсъци между управляващи и опозиция, както и между управляващи и управляващи,

„Мнозинството, което управлява България, е по-нестабилно от всякога досега, но причините за това не са толкова политически. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков в изказване на заседанието на Националния съвет на БСП, което се провежда в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Нито странното поведение на бутикови партии от Реформаторския блок, нито кресливото опозиционерство на АБВ са от естество да разклатят сериозно стабилността на управляващата конструкция. Нямат голямо значение за стабилността й и вътрешнопартийните движения в ДПС, нито пък напрежението между коалиционните партньори в Патриотичния фронт. Нямат чак такова значение за стабилността на управлението и слабите резултати, които социолози отреждат на малките партии”, посочи Миков в анализа си.
По думите му управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт и затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея, още повече, ако зад тези заявки не стоят реални политически намерения, а целят само укрепване на позиции по повод на конкретни властови сделки на разпределение.
„Все по-несериозни изглеждат опитите на отделни по-малки играчи сред управляващите да „извиват ръцете” на по-големите си партньори, за да имитират политическа активност, заемането на някакви позиции – и не на последно място – да се опитват да се предпазят от отговорността за десния начин на управление, в което всички те участват”, заяви лидерът на левицата.
„Достатъчно ясно е вече, за да не се нуждае от детайлен политически анализ, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор на икономически интереси...” – в. „24 часа”.

„Мнозинството, което управлява България, е по-нестабилно от всякога...
"Видимите резултати на управляващите стават все по-осезаеми за хората и това създава не толкова гордост, колкото социално напрежение", продължи председателят на БСП. Миков предупреди управляващите, че поставянето на либералния приоритет на десните пред бъдещето на българската нация е все по-неразбираем процес за хората, които стават все по-недоволни и гневни от пасивността на дясното правителство.
Според него управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт и затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея, още повече, ако зад тези заявки не стоят реални политически намерения...
За пореден път лидерът на БСП алармира и, че демографската криза все по-бързо стопява нацията. "Раждат се хиляди българчета по-малко всяка следваща година, имаме една от най-ниските нива на раждаемост и едно от най-високите – на смъртност", констатира лидерът на Миков.
Той заяви, че България се превръща в държава с няколко града, заобиколени от обезлюдена територия...” – в. „Дневник”.

„Премиерът Бойко Борисов обяви публично във Велико Търново, че водещо за ГЕРБ е в държавата да има баланс, тъй като отвсякде България е обградена с бежански вълни от мюсюлмани.
„Стабилността на страната се крепи на моите здрави нерви!", изтъкна Борисов.
По думите му, той не е нарушавал никога добрия тон, когато е засягал тези теми. „Какво искат - да ги изчегъртаме ли? Ами нали още утре ще излязат 20 000 души пред джамиите и ще пристигнат Си Ен Ен, Ал Джазира тук и световни телевизии, за да снимат денонощно. Аз съм виждал възродителния процес - в Дулово, в Каолиново, как над 1 млн. души напуснаха България. Ако НАТО и Варшавският договор тогава не бяха достатъчно силни, България щеше да е като Косово!“ , коментира разпалено Борисов.
Той заключи, че от ДСБ си играят с огъня, като отварят тези теми. „С Радан сме разговаряли много. Той ми знае страховете, знае ми начина на мислене”, добави Борисов.
„Аз границата няма да я мина, вие тук сте жени, майки и знаете какво се изтърпява заради децата и дома”, обърна се лидерът на ГЕРБ към съпартийките си по време на Форум на женската организация...” – „Труд”.

"Много е изгодно да говориш срещу ДПС, и ние сме го правили разбира се, когато бяхме в опозиция. Дори аз съм минавал добрия тон, когато съм се изказвал срещу Ахмед Доган. Ако ние ги притиснем по начина, по който говорят нашите приятели и партньори, да ги изчегъркаме и изстържем, пред една джамия ще излязат 10 хил. души и CNN и "Ал Джазира" ще снимат 24 часа. Обзалагам се, че ще дойдат всички телевизии в света денонощно да го предават"...
Министър-председателят беше във Велико Търново за откриването на Третата политическа академия на Жени ГЕРБ. "Водим войни с ДПС за Никола Козлево, Самуилово, Кубрат и Исперих. Това са действително войни, защото другите партии просто ги няма там - там са ГЕРБ и ДПС", обяви Борисов...” – в. „Дневник”.

„Проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен. Tова заяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново, където бе гост на Третата политическа академия на женската организация на ГЕРБ. И уточни, че е разговарял с турския премиер за въпросните ваксини.
„Ако готвеният вот на недоверие на БСП, ДПС, Атака и ДСБ мине, то логиката е те да съставят правителство, коментира премиерът. „Пожелавам им приятна игра", посочи още той. Сега е по-тежко и по-лошо, отколкото по времето на Студената война – такава омраза, негативизъм и несигурност в света никога не е имало, каза още той по повод случващото се по света...
„В Гърция в никакъв случай не са свършили проблемите и много скоро отново ще започнат да имат финансови проблеми. Сигурно ще имаме много извънредни съвети на тема Гърция, този път за финансите. По това, което чувам, около 500-600 хиляди мигранти влизат отвън по островите", каза още той и изтъкна, че не иска да е лош пророк. И добави: "Остава ние да стискаме зъби и да се опитаме да си запазим тази много крехка стабилност"...” – в. „Стандарт”.

„Проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен и е абсолютно извън ГЕРБ", каза премиерът Бойко Борисов по време на Третата политическа академия на "Жени-ГЕРБ" във Велико Търново, цитиран от агенция "Фокус".
„За проблема с ваксините, който възникна. Абсолютно изкуствен, абсолютно извън ГЕРБ. Има някакви внушения от вън, че едва ли не ние го правим това на Москов. Трябва да знаем, че с Москов така сме се сработили, а и от години се познаваме още от Столична община”, обясни Борисов.
„За тези ваксини аз съм говорил с турския премиер”, допълни той. По думите му, ваксините са били доставени, за да може в екстремна ситуация държавата да има готовност да реагира.
„Сестра ми е доктор, моят племенник има бебе и е ваксинирано с такава ваксина", каза премиерът...
Във връзка с предстоящия вот на недоверие, който опозицията готви заради сектор „Здравеопазване”, Борисов каза: „Сега вот, ако има, ГЕРБ без отсъствие, всички депутати и групата се надявам, Десислава Дариткова, всички, които са там, нашите доктори и всичко, което е останало им напомнете, какво правиха едно време и съответно максимум да се подкрепи Москов Ви моля, защото това е и мое дело”, призова премиерът...” – в. „Сега”.

„Идеята на здравния министър Петър Москов за взимане на пръстови отпечатъци при влизане в лечебни заведения и купуване на лекарства може да доведе до още един вот на недоверие срещу правителството, освен този на БСП и ДПС. Заплахата отправи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в ефира на Радио „Фокус” – Бургас.
"Имам непотвърдената информация, че се водят преговори с турска фирма за изработката и доставката на такива скенери за пръстов отпечатък. Искам официално да заявя, че ако има такова нещо, авторите на тази идея просто ще се сблъскат с товарния влак, наречен "Патриотичен фронт" и от този сблъсък няма да последва нищо хубаво. Това може да предизвика нов вот на недоверие, иницииран от ПФ. И дума не може да става да продължава подкрепата на правителство, което ще даде нашите пръстови отпечатъци да се четат от турска фирма. За мен е недопустимо определено агресивната спрямо нашата страна южна съседка Турция да притежава отпечатъци на всички български граждани. Това няма да го допуснем по никакъв начин", декларира Симеонов.
Националистът обясни, че предстои създаването на единен електронен код и електронна идентификация на всеки гражданин, така че може би двете неща трябва да се съчетаят, а не да имаме уникална, регистрационна електронна карта и отделно да имаме и пръстов отпечатък. "Може би, трябва да се направи обединение на двете системи. Няма нищо лошо в това да се въведе един такъв отпечатък, защото той е уникален, но по никакъв начин не мога да го приема като самостоятелно и е много важно също кой ще бъде изпълнителят на тези уреди", каза още Симеонов.” – в. „Сега”.

Намеренията на Радан Кънев за нов десен проект и неясното бъдеще на ДСБ също са след темите на всекидневниците.

„Радан се обяви за "пехотинец от окопа". Шефът на ДСБ разказа за казашката конница, победена от скритите в окопите добруджански пехотинци през Първата световна война.
"Така е и с ДСБ - независимо колко са силни ударите, няма значение от колко посоки са, след атаката винаги продължаваме борбата", каза Кънев в едночасовото си слово пред тъмносиния актив. Той се събра днес, за да обсъди политическото си бъдеще в партийната централа. До решения не се стигна - те ще бъдат взети на националното съвещание през март. Делегатите обаче получиха от лидера си указания какви да бъдат те. Така официално стана ясно, че ДСБ къса с блока и започва да гради нов проект...
Нова партия Радан нямало да прави, защото зли комунисти написали така закона, че не можел да стори това. "Наглост - иска да ползва всички лостове на властта - депутатска заплата, коли и най-вече парламентарна трибуна, за да рекламира новия си политически проект срещу блока и кабинета", възмутиха се политици от останалите партии в РБ.
"Без ДСБ модерен десен проект не може да се изгради. ДСБ е крайъгълният камък, основата на дясната сграда", обяви Кънев. Той нападна колегите си от блока - щели да заприличат на НДСВ - да останат в управлението докрай, а после да се преселят в историята...
Здравният министър Петър Москов изслуша доклада в компанията на депутатите от гражданската квота Гроздан Караджов и Иван Иванов. Само един от лидерите в блока - Корман Исмаилов от НПСД, дойде на форума. Военният министър Николай Ненчев се отчете с Цветанка Андреева - главен редактор на партийния вестник "Земеделско знаме"...” – в. „Стандарт”.

„Липсата на единство в Реформаторския блок, разпокъсаността е причината, поради която не успяхме да се преборим с мастодонтите ГЕРБ и ДПС. За 2-те години от създаването му политическата ревност, конкуренция и егоизъм вътре растяха.
Това отчете лидерът на ДСБ Радан Кънев на събрание с актива на партията. Немалко приятелски огън имало и по време на местните избори. "Дадохме 50% от енергията си в това кой да получи места в администрацията", скара се Кънев задочно на партньорите си в блока. Сега той щял да ги наблюдава дали ще влязат в договорка за място в Комисията за защита на конкуренцията.
Битката е между чистата република и монархията със столица Бояна, формулира жалоните Радан Кънев. "Колегите в блока да кажат къде е червената им линия. Иначе ставаш НДСВ от периода на тройната коалиция - стоиш до края, а след това отиваш в историята", отсе Кънев. Без да я назовава, той "захапа" Меглена Кунева и по друга линия - предала отвътре Христо Иванов, понеже той не ходел да й се отчита.
Строг нашийник, с бодли навътре - на такава каишка се държали повечето политици в България...” – в. „24 часа”.

В. „Труд” цитира коментар на Борислав Цеков и Георги Харизанов за ставащото в съдебната система:
„Една нова реколта гнили ябълки се опитва да направи нов опит за превземане на съдебната система на абордаж. Те са известни вече като Кумовете.
Това коментира Борислав Цеков от Института за модерна политика в предаването "Всяка сутрин" по Канал 3.
По думите му Лозан Панов е изнесъл центъра на вземане на решения в съдебната власт извън съда.
Цеков обобщи ситуацията и последните скандали в съдебната система вчера като каза, че след като едни хора са се провалили да превземат съдебната система с конституционните промени, сега се опитват да постигнат същото чрез скандалите във Висшия съдебен съвет.
"Сега е нужно успокояване, защото тези скандали ще се върнат като бумеранг и към тези, които днес мислят, че са "герои" в съдебната власт.
Добре е, включително и магистрати като Панов, да престанат да се изживяват като герои на политическата полемика и да говорят със съдебните си актове, а не с прекаленото позьорство и желание за изява за заемане на обществени позиции в медиите, което не е присъщо на един магистрат", каза Цеков.
Протестърските кръгове всъщност не се занимават със същинските проблеми в съдебната система, обяви Георги Харизанов от Института за дясна политика.
"Най-големият срам за съдебната система ще е това, което предстои да се случи след дни в зала "Арена Армеец", когато Максим Стависки ще върти пируети, а всички помним какво се случи с него преди години. Как да се обясни това на семействата на жертвите", попита Харизанов.
Според него бившият правосъден министър не е успял да проведе политическите разговори около готвената от него реформа. "Смешен опит е съдия Ченалова да бъде превърната в знаме на протеста, това е абсолютно неприемливо", каза още Харизанов. Той припомни скандала със случайното разпределение на делата и как на нея се "падаха" интересни неща и доведоха до всичко онова, което днес й се случва...”

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини