КЗП забрани на два телекома да отказват на абонатите си прекратяване на договорите

Регулаторът не казва имената, от БТК и "Мобилтел" обявиха, че не са засегнати от решението.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на два от телекомите да отказват на абонатите си прекратяване на договорите си с тях, когато нямат правно основание за това. Регулаторът цитира подходи и вътрешни процеси, които компаниите ползват за претекст за отказ от разтрогване на контракта, както и създават допълнително затруднение за клиентите им. В прессъобщението си до медиите КЗП не уточнява имената на телекомите.

Предварително уговорено място и дата

Според комисията единият от операторите отказва разтрогване на договорните отношения, ако клиентът му не подаде заявлението за прекратяване в обекта, в който го е сключил. Подобна уговорка не е залегнала в условията на оператора, с които потребителят се съгласява при обвързването си с търговеца. Другият телеком пък принуждава потребителите да отправят типови предизвестия за прекратяването на контракта, допълват от комисията. Независимо от обстоятелството, че общите условия на дружеството допускат писменото предизвестие да бъде подадено както по образец, така и в свободна форма, на практика търговецът изисква от абоната си да попълни бланка за допълнително споразумение към договорите по образец, който се предоставя в търговските му обекти. Освен това заявлението трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. В противен случай той не се прекратява.

Позицията на регулатора е, че тези действия на търговците неоснователно създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики. Като такива те трябва да бъдат преустановени. Комисията допълва, че двата неназовани телекома обжалват решението в съда.
"В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики могат да претендират за обезщетения по съдебен ред", допълват от КЗП в прессъобщението.

Трудният въпрос – кой е виновникът

Традиционна практика на регулатора е при подобни решения да не посочва публично името на провинилите се компании. Обикновено имената се подразбираха от това кой ще каже, че решението на КЗП не се отнася за него. В случая БТК и "Мобилтел" официално обявиха пред "Капитал Daily", че те не са засегнати от становището на регулатора.

"БТК не прилага цитираните практики за прекратяване на договорите на своите абонати", обявиха от най-големия по приходи телеком на въпроси, изпратени от "Капитал Daily". "Клиентите на оператора могат да се откажат от своите контракти при стандартни условия – с едномесечно предизвестие. За тяхно удобство са разработени и типови документи, които не са задължителни и всеки клиент може да подаде предизвестие в свободна форма", допълниха от компанията.

"В "Мобилтел" няма постъпило подобно решение на КЗП, както и такова не се обжалва в съда", обявиха от мобилния оператор.

"Теленор" коментираха, че не могат да коментират, докато не се запознаят със съдържанието на решението на КЗП. От компанията допълват, че ако "клиент на "Теленор" желае да прекрати своя договор за ползване на услугите на компанията, той може да направи това по всяко време, като заяви писмено желанието си. Според мобилния оператор той може да направи това както в магазин от търговската мрежа на компанията, така и по пощата, като писменото заявление може да бъде в свободна форма, но клиентът може да попълни и заявление за отказ по образец.

    Източник: capital

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини