НАСА засне джедайски меч в Млечния път (видео)

    Телескопът на НАСА „Хъбъл” засне уникално космическо явление, което много прилича на меч с две остриета. Тъкмо навреме за премиерата на новия филм от поредицата „Междузвездни войни”, отбелязва сайтът на агенцията. В центъра на образа, частично замъглен от прах, напомнящ на джедайско наметало, новопоявила се звезда хвърля в космоса нещо като „съобщение, че се е родила” във вселената.

    „Научната фантастика е вдъхновение за поколения учени и инженери и „Междузвездни войни" не е изключение”, отбелязва Джон Грънсфелд, астронавт и служител в НАСА. „Няма по-голям пример за мотивиращата сила на истинската наука от откритията, които идват от телескопа „Хъбъл”, който разкрива мистериите на вселената”, допълва той.

    Космическият светлинен меч не е в „една далечна, далечна галактика”, а в нашия Млечен път. Той се намира в турбулентна зона на раждане на нови звезди, известния като молекулярния облачен комплекс Орион Б, който се намира на 1350 светлинни години от Земята.

    Когато звездите се формират от гигантски облаци охладен молекулярен водород, част от обграждащата ги материя се смъква под действието на гравитацията и образува въртящ се плосък диск, който огражда новородената звезда.

    В този начален етап протозвездата се „храни” с материята от диска с апетит като на Джаба. Газът от диска „вали” върху звездата и я запълва. Свръх нагорещена материя се разпилява от звездата в посока, противоположна на оста й на въртене. Така дискът частично се отваря и така се получава ефектът на джедайския меч.

    http://epicenter.bg

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини