Съдът отмени 32 глоби на МБАЛ, наложени от Здравната каса за 1 ден

Хасковският административен съд потвърди решение на районните магистрати, които отмениха 32 глоби, наложени от Районната здравноосигурителна каса на хасковската болница. С постановление на директора на РЗОК от 17 април 2015 са наложени общо 32 санкции всяка по 200 лева на здравното заведение, а общата сума е 6400 лв.

Като формална причина за отмяната се сочи обстоятелството, че актовете са били връчени за заместник-директора д-р Мариян Запрянов, а не на тогавашния титуляр д-р Славчо Близнаков. Според съда по този начин е нарушено правото на защита на санкционираното лице, а и междувременно са били направени промени в закона, които отменят административно-наказателната отговорност в такива случаи.

Бившият шеф на болницата д-р Близнаков, който сега е начело на софийската „Св. Анна”, коментира, че това е обичайна практика на Здравната каса, която всяка година си залага в бюджета събирането на десетки милиони от глоби. „Тези 6 000 лв. са дребна сума за мащаба на хасковската болница, но в един момент реших да обжалвам всички санкции от Касата, защото в повечето случаи са заяждания. Тези глоби са от обичайната цялостна проверка, която се прави поне веднъж годишно.  Обикновено става дума за липсващ подпис или друг технически пропуск в документацията.  Но Касата има заложена в бюджета сума, която трябва са събере от глоби. Такава е истината. Дори ми бяха казали в прав текст, че увеличават санкциите от 50 000 на 100 000 лв., защото преди приходът на МБАЛ-Хасково бил 10 милиона, а вече е 20 млн.”, коментира още бившият изпълнителен директор на хасковската болница.

Тодор Кръшков     

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини