Кметът нареди на частника да пусне багерите на ВиК в имота си

    Красимир Костов от КС “Логистик” АД бе принуден да допусне багерите на ВиК до аварията в имота му по силата на кметска заповед. За осигуряване на изпълнението й днес на място бяха изпратени двама униформени полицаи.

    Проблемът лъсна вчера, когато стана известно, че частната фирма отказва да допусне аварийните екипи на водното дружество до мястото на голяма авария, което се намира в границите на имота. Водопроводът тръгва от водонапорната кула в Северната индустриална зона и стига до квартал “Орфей”, захранва няколко блока по ул. “Стара Планина” и част от Кенана.

    Красимир Костов днес също бе на мястото и обясни вчерашната си позиция. Имотът бил закупен миналата година от банка, която го продала заради лош кредит. В миналото там се е намирала база на “Пътни строежи” От фирмата били наясно, че през имота минава водопровод, но нямали представа за окаяното му състояние. “От него непрекъснато тече. На площадката в долната чат на терена е подгизнало. Където се копне, на метър започва да блика вода заради теча от тръбите. Нямаме против да се отстрани авария, но тя пректически е непрекъсната. Искаме от ВиК или да подмени тръбите, или да измести водопровода, многократно сме писали до дружеството. Отговорът е, че не сме компетентни да преценяваме състоянието на тръбите”, обясни Костов.

    Иванко Милушев, шеф на район “Хасково” във ВиК обаче се усъмни в тезата за непрекъснатия теч. “Кулата е на няколко метра. Налягането в тръбите е огромно и не е възможно да има малки течове. Има ли пробив, аварията ще е голяма”, смята Милушев.

    Той допълни, че тук са отстранявани аварии още преди десетилетия, по времето на “Пътни строежи”. Тогава обаче оградата е била от другата страна на пътя, извън сегашните очертания на имота. Костов пък показа кадастралната карта, където имотът е очертан в актуалните граници.

    От КС “Логистик” твърдят, че за водопроводите няма сервитут и ВиК няма законно право да навлиза в имота им без разрешение. Според Иванко Милушев от ВиК обаче това право е разписано в Закона за водите. “По три метра отстрани по трасето на водопровода не може да се строи, нито пък да се засаждат дървета. Собственикът на частен имот е длъжен по закон не само да осигури достъп на ВиК до тръбите, но и да ни уведоми в случай на авария”, допълни шефът на район “Хасково”.

    От преписка вежду КС “Логистик” АД и ВиК става ясно, че проблемните тръби са били обект на кореспонденция от пролетта на тази година. От частната фирма твърдят, че поради непрекъснатите течове 20 процента от територията на имота е неизползваема и това възпрепятства инвестиционните им намерения. От ВиК пък цитират Закона за устройство на територията, според който водопроводът може да бъде изместен, но това трябва да стане за сметка на “възложителя”. Така че най-вероятната причина за спора между двете дружества е кой да плати сметката. Също така най-вероятно този спор ще бъде отнесен и решен в съда.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини