Здравна карта отсява излишните болници. Преглед на печата

„24 часа": Здравна карта отсява излишните болници

Излишните болници ще се отсяват чрез Национална здравна карта. Те няма да подписват договор със здравната каса и лечението в тях ще се плаща в брой или чрез здравни застраховки.

Това следва от промените в ключовия за здравната реформа Закон за лечебните заведения, които бяха приети окончателно от парламента.

„Труд": Шизофрения обзе институциите за руските полети до Сирия

На 7 септември т.г., когато Външно вече е отказало на Русия хуманитарни полети до Сирия, дипломатическото ни ведомство е пуснало самолет на московското военно министерство да мине над наша територия два пъти, за да отиде до държавата на Башар Асад.

След като в медиите излезе маршрутът на машината ИЛ-62М от 223-ти руски летателен отряд, от МВнР на България няколко часа проверяваха информацията, а после заявиха: "МВнР е издало разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане над въздушното пространство на България на 7 септември. Руската страна декларира като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия. МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението. Полетът не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военнотранспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия.

„Стандарт": ЕС приема 160 000 бежанци със задължителни квоти

Страните от ЕС да приемат общо 160 000 бежанци със задължителни квоти. Това предложи днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург. Според него този план ще предложи "бърз, решителен и всестранен" отговор на безпрецедентната бежанска криза, с която се сблъсква Европа, предаде Би Би Си. Мерките предвиждат да бъдат преразпределени с обвързващи квоти още 120 000 имигранти към предложените през май 40 000 души. Според новия план България ще трябва да вземе общо 2100 имигранти. През юли бе постигнато споразумение страната да приеме 500 души, към които сега се добавят още 1600. Юнкер започна речта си с констатацията, че Европа не е в добро състояние.

„Монитор" : Баба даде над 500 000 лв. на ало-измамници

Рекордна сума от 268 хил. евро и 18 хил. щатски долара брои на измамници пенсионерка на 80 години от Първомай. Елена се вързала на класическата схема, че внукът й е катастрофирал и трябват пари за операция. За да осигури парите, помогнала на изпратеното в дома й муле да разбие сейфа. Само благодарение на бързата реакция на пловдивската полиция историята завършила благополучно за пенсионерката и семейството й. Мулето и колегата му измамник били задържани, а парите били намерени и върнати.

„Сега": Здравната каса ще финансира болниците само според нуждите на населението

Здравната каса повече няма да финансира всяка новооткрита болница, а ще решава според националната здравна карта, която ще има задължителен характер. В нея ще бъдат описани потребностите на населението по региони. Това реши окончателно парламентът, приемайки поправките в Закона за лечебните заведения.

ГЕРБ се вслушаха в обещанието на премиера Борисов да бъде осигурена подкрепа за здравната реформа на министър Петър Москов. Най-важните промени, които се отнасят до финансирането на болниците, ще се решават с наредби и методики на здравното министерство. От здравния министър ще зависи дали НЗОК ще отказва договори на болници и на кои и дали държавни и частни лечебни заведения ще са принудени да влизат в обединения и за какво. В момента в България вече има двойно повече болнични легла от ЕС, а според статистиката всеки четвърти българин е хоспитализиран веднъж годишно, като на практика на лечение се подлагат хора, за които това не е наложително или е дори ненужно.

„Дума": Калфин прецака студентките майки

Форумите и редакциите са залети от оплаквания на студентки, родили дете и подали молба за полагащата им се помощ от 2880 лв. преди публикуваните на 28 юли т.г. промени в Закона за семейните помощи за деца. Според тези промени, за да получат помощта, студентките в редовно обучение не трябва да са осигурени. Това изискване не съществува по времето, в което са родили и подали молби.

От социалното отказват помощта, като се позовават на променения закон, което недопустимо му придава обратно действие. От социалното твърдят, че ставало дума за единични случаи. Самите промени пък изискват студентките да учат редовно и да не са осигурени. Това е невъзможно, тъй като всички редовни студенти в държавните и частните вузове са осигурени от държавата.

„Капитал": Всичко за детето, всичко за "Булгартабак"

Притежанието или пренасянето на повече от 40 ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, ще бъде забранено - такава поправка в Закона за акцизите и данъчните складове прие в сряда правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Целта била да се намали възможността за нерегламентирана - каквото и да значи това - продажба на тютюневи изделия. Друга промяна пък постановява цигарите от най-ниския ценови клас да не поскъпват значително през следващите три години, "за да не се насърчава контрабандата".

Казано направо, правителството на ГЕРБ и РБ започва процедурата по изпълнението на поредната частна поръчка, възложена му от представляващите почти монополиста в производството на цигари у нас - "Булгартабак холдинг".

След продажбата му през 2011 г. от първото правителство на Борисов на руската VTB Capital, акционер в КТБ, масово, макар и неофициално, собствеността на холдинга се свързваше с тандема Цветан Василев - Делян Пеевски. След като през януари м.г. избухна раздорът между двамата, през март "Булгартабак" беше придобит от офшорна компания, контролирана от верига офшорки.

„Новинар": „Ало" тарикат измами баба с половин милион

Банда за телефонни измами удари джакпот от над половин милион, но бързо след това „изгоря" и двама от тях се оказаха зад решетките, съобщиха от пловдивската полиция.

Всичко е започнало във вторник около 16.30 ч. с типичната телефонна измама и познатия сценарий. Непознат се обадил на 80-годишна баба от Първомай и й казал, че неин близък е пострадал и трябват спешно пари за операция. Поискали голяма сума - 30 000 лв., за да я стреснат и да има накъде да свалят при преговорите, но да не си помисли, че може да мине с малко.

На място отишъл куриерът, който трябвало да вземе парите. Когато пристигнал, бабата му казала, че има само 500 лв. и това доста го разочаровало, но трябвало да ги вземе, колкото да не е напразно разкарването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини