Дончев: Никой не мисли бежанците да остават за постоянно

Не виждам какво мога да добавя и не бива да добавям по темата със спрените руски самолети на път за Сирия. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Нова телевизия вчерашния скандал, при който спряхме два самолета с официално заявен хуманитарен товар за Сирия.

Искате прост отговор на една изключителна сложна ситуация, продължи Дончев в отговор на въпрос дали не е трябвало да пуснем руските самолети, ако техния товар помага на Башар Асад да се пребори с „Ислямска държава”. От една страна имате авторитарен режим, отличил се с изключително зверство, от друга страна противникът му не е наш приятел. Този, който избива невинни граждани, няма как да бъде подкрепян, но в регион като Близкия изток нещата са изключително сложни, заключи Дончев.

По въпроса с бежанската криза вицепремиерът сподели, че не трябва да се манифестира дали ще поискаме заради бъдещите квоти да ни вкарат в Шенген. Дончев добави, че на масата за преговорите са и еврофондовете, но няма нужда това да се изтъква.

Не говорим само за бежанци, а за икономически имигранти, подчерта Дончев. И за бежанците не се разглежда версията „трайно заселване”. Би следвало след като свърши войната в Сирия, бежанците да се върнат там. Много е трудно, идват без документи и всички казват, че са от Сирия, каза Дончев. И той изтъкна факта, че много граждани в Сирия са предпочели да не се борят, а да дойдат в „стара, богата Европа”. В репортаж на Нова телевизия от остров Лесбос масово бежанците заявяваха, че заобикалят България, защото там трябва да дават отпечатъци и да останат после на българска територия. Основната цел на всички е една – Германия, а пътят: Лесбос – Атина – Македония – Сърбия – Унгария.

Нека сега видим колко хуманна и солидарна е Европа. Има редица въпроси – как държавите-членки ограничиха трудовия си пазар за други държави-членки на ЕС, например за България, а като се появи бежанската вълна и нещата се променят, попита леко жлъчно Дончев.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини