Депутатите влизат в спор за реформата в болниците на министър Москов

Депутатите ще гласуват днес на второ четене поправките в закона за лечебните заведения - вторият основен документ след поправките в закона за здравното осигуряване в плана за реформа на министъра на здравеопазването Петър Москов от Реформаторския блок.

Спорове се очакват около предвиденото задължение Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договори само с лечебни заведения, които осигуряват комплексно обслужване. Миналата седмица текстът беше отхвърлен от комисията по здравеопазване, но в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди на парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи здравната реформа на министър Москов. "Предложенията на Петър Москов, на когото аз много вярвам, ще получат пълната подкрепа и в парламента. Поел съм личен ангажимент към него в тази програма. Свел съм на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове законът да бъде приет", каза Борисов.

Поправките в закона за лечебните заведения бяха приети на първо четене в пленарната зала в средата на юли. Тогава министърът на здравеопазването Петър Москов понесе критики за идеята си да се позволи приватизацията на държавни болници, която отпадна по настояване на премиера Бойко Борисов още преди документът да влезе в залата. Спорове имаше и около обединяването на лечебните заведения в консорциуми, изграждането на Национална здравна карта, по която да се определя от какви и колко лечебни заведения има нужда във всеки район, също и за въвеждането на задължителна акредитация за болниците. 

Ресорната здравна комисия отхвърли на второ четене и друга идея на министър Москов - да бъде създадена база данни за хората с психични разстройства, преминали през центрове за психично здраве в цялата страна. 

Промените предвиждат още създаване на Националната здравна карта, като компилация от регионалните здравни карти, но запънаха на това дали Здравната каса ще се съобразява с нея при сключването на договори. Това предложение е всъщност в основата на реформата на Москов, която предвижда по-строги критерии за лечебните заведения и подбор при финансирането от касата, вместо сегашното положение, в което НЗОК е длъжна да сключи договор с всеки, който пожелае, независимо от това дали в даденото населено място вече има достатъчно болници, или не. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини