Липсата на храни и опашките тласнаха венецуелците към ограбване на магазини

Венецуелските супермаркети все по-често стават обект на ограбване, тъй като опашките и липсата на храни, породени от икономическата криза в страната, карат гражданите й да се снабдяват с храна по алтернативни начини, пише "Гардиън".

Купувачите често прекарват часове на опашки за продукти от първа необходимост, например царевично брашно или сапун за пране, опашките често прерастват в блъсканица и опит за разграбване на магазините. Икономическата криза навреди на одобрението за президента Николас Мадуро и повишиха напрежението в цялата страна.

В първата половина на годината по данни на Venezuelan Observatory of Social Conflict са били извършени 56 ограбвания на магазини и 76 опита за ограбвания. Данните се основават на отразяване в медиите и разкази на свидетели.

В неделя в западния град Сан Кристобал тълпа проникна в държавен супермаркет и задигна продукти по време на затварянето му, а част от служителите получиха леки наранявания. "Докато затваряхме група от 20 души започнаха да крещят обиди към правителството и работниците", разказва управителят Едуард Перес. Няколко души били арестувани, а според Перес виновниците са представители на "крайнодесни сектори на опозицията".

Миналия петък един беше убит, а 60 – арестувани след разграбване на магазини в Сиудад Гуаяна в южната част на страната.

Правителството не коментира разграбванията, но Мадуро обвинява за липсата на храни и напрежението опозицията, която според него води "икономическа война".

В повечето случаи разграбванията се случват след малки сблъсъци когато камионите с доставки пристигат в магазините, натоварени с редки продукти, например мляко или сирене. Липсата на официална информация и слуховете обаче правят случаите да изглежда тежки.

От началото на година опашките са много по-дълги, а напрежението расте, особено след сблъсъците в Сиудад Гуаяна.

На опашките все по-често се редят и контрабандисти, които купуват субсидираните стоки и ги продават на черния пазар или в съседна Колумбия и редовно влизат в конфликти с хората, които пазаруват за домакинствата си.

"Няма никаква организация, отнасят се с теб като с животно, нямат уважение към нищо", коментира Кармен Нескови, която определя професията си кaто "редене на опашки". "Обидно е".

Местните производители на храна, от малките квартални бакалии до индустриален производител на макарони забавиха или спряха работа заради липса на суровини или части за машините.

Получаването на евтина храна и медикаменти, характерно за управлението на Уго Чавес, става все по-трудно. Засеа обаче тези проблеми не водят до масови протести, подобни на онези от началото на 2014 г., в които загинаха 43 души.

Поддръжниците на управляващата социалистическа партия посочват, че системата от субсидирани държавни магазини създадени от Чавес и финансирани с печалбите от продажба на петрол са помогнали за намаляване на бедността н глада по време на управлението му между 1999 и 2013 г.

Валутният контрол, който пречи на вноса и резкият спад на цената на петрола обаче рязко намалиха приходите на правителството на Мадуро. Очаква се партията му да се представи зле на изборите за парламент по-късно тази година, тъй като инфлацията, недостигът на храна и поевтиняването на валутата навредиха на популярността на управляващите. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини