Анкара иска от нас засилен обмен на информация за предполагаеми терористи

Турция иска засилване на обмена на информация с българските служби за предполагаеми терористи. Това обяви в интервю за БНР посланикът на Турция в НАТО Мехмет Фатих Чейлан. Той оцени терористичната заплаха за Балканите като не толкова голяма, сравнено със ситуацията по югоизточните граници на Турция.

Мехмет Фатих Чейлан предупреди, че катастрофалната ситуация в Близкия изток пряко застрашава сигурността на Турция и съюзниците й. Той припомни, че на 28 юли са поискали консултации в НАТО и пълна солидарност и подкрепа. Това и получили.

Чейлан е категоричен, че Турция ще даде своя принос за унищожаването на „Ислямска държава". Той посочи, че Сирия има нужда от демократично правителство, което представя всички групи в обществото. „Асад не може да продължава по същия начин. Той загуби легитимност", категоричен е посланикът на Турция в НАТО. Той  коментирананесените за първи път удари от страна на американската авиация срещу цели на „Ислямска държава" от турската база „Инджирлик".

По думите на Мехмет Фатих Чейлан, атентатът на „Ислямска държава" в Суруч не е бил първият. 180 души били убити досега от терористични атаки на терористичната групировка, идващи от сирийска територия. В последните няколко месеца били заловени над 130 членове на групировката, като за двама е потвърдено, че са атентатори-самоубийци.

Чейлан обясни, че турското правителство е решило да започне всеобхватна борба с всички терористични групи. Постигнато е споразумение със САЩ за всеобхватна кампания срещу терора на „Ислямска държава". Той посочи, че ако не бъде обърнато внимание на цялостната ситуация в Сирия, желаният резултат няма да бъде постигнат.

Турците не се бият просто с кюрдите и не в това е въпросът, а става дума за борба с тероризма, част от който са и ПКК, категоричен е турският посланик в НАТО.

Той припомни, че ПКК е терористична организация, призната за такава от Европейския съюз и САЩ. Мехмет Фатих Чейлан увери, че нямат намерение да воюват с турските граждани от кюрдски произход. Това е война между Турция и ПКК и Турция и „Ислямска държава", обясни още той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини