Слухът за бял бус, отвличащ деца, бил пуснат умишлено

Слухът за бял микробус с разградска регистрация, с който са отвличани деца, е бил пуснат умишлено през май 2014 г. от турски гражданин, живеещ в Германия.

Възможната цел на шокиращата измислица е била да бъде злепоставен собственикът на буса, за когото обаче със сигурност е доказано, че не е в България от 2012 г., съобщава "24 часа".

Масовата психоза в социалните мрежи се появи в края на юли след фалшиви сигнали за кражби на деца. В интернет бяха тиражирани публикации за отвличане на деца в Монтана, Русе и Разград, заради търговия с органи. От МВР обаче обявиха, че няма данни за отвлечени или убити деца. ДАНС и ГДБОП също са проверявали информацията. Установено е, че сигналите са фалшиви, но засега авторите на зловещите истории са неизвестни.

Първият път, в който измислиците за белия микробус с разградска регистрация се появяват обаче, е през май 2014 г. Те са пуснати във фейсбук от турчин, живеещ в Германия, установила проверка на ГДБОП.

През последните дни според вирусно разпространяващи се информации белият бус и “брадати мъже” били забелязани ту в Разград, ту в Русе, ту в Силистра. В сряда слухът вече е за град Вълчедръм. Вероятно съобщението за град Разград било погрешно свързано със село Разград в община Вълчедръм, а оттам и с град Вълчедръм. Няма обаче изчезнали деца и младежи и от споменатото село Черни връх.

Точният текст, който се появи във фейсбук, е следният: “Скъпи приятели във Вълчедръм са намерени два трупа на деца на по 3-4 годинки. Органите им са извадени и взети. Децата са зашити и хвърлени в реката. Децата са от Черни връх. От снощи моя най-добра приятелка също е изчезнала. От снощи телефонът ѝ е изключен! Моля ви, пазете се. Тези кретени обикалят навсякъде. Моля ви, пазете се. Споделете това на страниците ви, за да разберат всички!

Според шефа на РУП-Лом, главен инспектор Владимир Владимиров всичко това са шеги и игри, а може да се окаже и вирус. Няма сигнали за изчезнали хора от Вълчедръм. Проверка установила, че няма убити деца в района. Кметът на Вълчедръм е категоричен, че всичките тези писания са пълна измислица. Според него целта на тази информация е всяване на масова паника и истерия сред гражданите.

От МВР в Монтана опровергаха слуховете за отвлечени и изкормени деца в Лом.

"Това са поредните слухове, които от една територия се пренасят на друга с цел всяване на смут и паника в населението. От МВР в Монтана умоляваме гражданите да не се поддават на подобни публикации”, коментира говорителят на полицията Ирен Токина.

Според магистрати пускането на такива зловредни слухове се наказва с лишаване от свобода до 2 г.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини