В България два пъти повече шефки от други страни в ЕС

Два пъти по-висок е процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, отколкото е средния за страните от ЕС, където шефките са около 7 % от всички ръководители. Данните съобщи по време на официалното откриване на международната конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции, организирана съвместно от американската асоциация Women’s Campaing International и Съвета на жените в бизнеса в България министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество.“, коментира по повод данните социалният министър.

Според министър Калфин, сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат в ежедневието си, е липсата на време.

За да се обере поне до някаква степен този факт, освен разработените промени в Кодекса на труда, които ще позволяват гъвкаво работно време, социалното министерство работи и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца-мярка, отново насочена към спестяване на времето на работещите жени“, отбеляза още той.

Като втори проблем, с който се сблъскват работещите жени у нас, министърът посочи съществуващата разлика в заплащането между жени и мъже за еднакви позиции. „За една и съща работа жените получават средно 13.5% по-ниско заплащане от мъжете. Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16 %, но това не трябва да ни успокоява, а да ни стимулира всички, като общество, да работим за преодоляването й“, каза министърът. Ивайло Калфин припомни, че промените в пенсионната система, които воденото от него ведомство предложи и предстоят да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата седмица, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини