Папагали „Жако“ арестувани на границата с Турция

Десет сиви папагала от вида „Жако“ „арестуваха“ на граничния с Турция пункт Капитан Андреево митническите инспектори.

Противно на схемите отпреди години, при които контрабандистите на птици обикновено бяха засичани на излизане от България, тъй като екзотичните видове са по-евтини у нас, отколкото в южната ни съседка, този път трафикът е обратен.

Папагалите са открити при селектиран за проверка автобус, влизащ от Турция.

Според разказът на митничари папагалите били в клетка, подредена до куфарите в багажното на автобуса. Като техен собственик се признал мъж от Кърджали.

Дори митничарите недоумяват обратния трафик на птичките, но едно от обясненията е, че вероятно папагалите са купени от пазар на черно в съседната държава. Друга възможност е те да са от развъдник в Турция.

Заради голямото количество е ясно, че птиците не са прехвърлени на наша територия  за домашни любимци, а е почти сигурно, че  са с цел търговия. На нашия пазар малките сиви папагала от вида „Жако“ се търгуват на цена от 900 до 1000 лв.

Проверката на границата показала, че преносителят им не разполага с никакви документи за тях -нито по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове, нито ветеринарни сертификати или книжа за произход.

Опитът за внос на птичките е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие. За случая е уведомена Екоинспекцията в Хасково и на място е извършена проверка от екоексперти.

В момента папагалите са настанени в Граничния инспекционен пункт към БАБХ на Капитан Андреево под контрола на ветеринарен лекар.

Птиците ще бъдат конфискувани и изпратени за временно настаняване в зоологическата градина в София, уточни експертът от РИОСВ Любомир Дайновски.

Предстои екоинспекцията в Хасково да състави акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие, който предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Според процедурата папагалите ще останат в столичния зоопарк до влизането в сила на наказателно постановление, след което ще бъдат конфискувани в полза на държавата официално.

Подписът на министърът на МОСВ ще определи окончателно съдбата на птиците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини