Александър Марков в "Откровения" на старозагорска сцена (видео)

    На 18-ти юли от 21:00 часа, балетът на Държавна опера-Русе ще представи на сцената на Античен форум „Августа Траяна” своята продукция „Откровения”. В спектакъла, освен като балетист, Александър Марков има изява като хореограф. Той е един от двамата млади изпълнители, на които художественият ръководител на балетната трупа на театъра дава този шанс. Заедно с Мариян Янков Алекс прави хип-хоп танц, наречен Странен отряд. Както може да се очаква от младите хора, танцът е с ефектно мултимедийно решение, също дело на балетен артист от трупата – Теодор Цаков. Така Алекс, който тръгва от хасковската формация Тангра на Дорина Инджова, се нарежда до големи имена на сцената. Макар след Хасково в неговото танцово обучение да следва НУТИ, той не пропусна да покани танцьорите от първата си трупа на спектакъла в Античния форум в Стара Загора. Какво пък, както е тръгнало, скоро няма да го видим на хасковска сцена. За последно тук той танцува на спектакъла за 30-годишнината на Тангра.

    Ето и с какво очарова спектакълът “Откровения”, по анонса на Държавна опера – Русе.

    “Откровения” е калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания. В него са представени танцовите фантазии на четирима от най-нашумелите ни танцьори и хореографи в момента – както на българската, така и на европейската сцена.

    Ангелина Гаврилова е солистка на Балет Арабеск, с репертоар от над 70 роли и редица участия в различни театрални и телевизионни проекти. Преподава модерни техники, композиция и импровизация, учебна практика, специалност “Модерни танци” в Националното училище за танцово изкуство. В танцовата си композиция от албума Тишината в мен тя ползва музика на несравнимия цигулар Гидон Кремер.

    С миниатюрата Молитва Анна Донева, на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах, пресъздава състоянията на надежда и вглъбяване, от които се нуждае всеки в търсенето на своите съкровени мечти. Авторката е сред малцината българи, специализирали хореология и рилийз в престижния Лабан Център Лондон (Laban Centre London).

    Асен Наков също оформя своя творчески почерк като солист в балет Арабеск. Работи със световноизвестни хореографи от САЩ и Канада, Англия и Холандия. В своята танцова миниатюра той използва хита на Енгелберт Хъмпърдинг  Сянката на твоята усмивка, невероятния глас на перуанската легенда Има Сумак и колаж от латино ритми, за да изрази сложният лабиринт от взаимоотношения между мъжа и жената.

    Християн Бакалов е европейска и световна звезда като танцьор, с престижни проекти във Франция, Белгия, Норвегия и САЩ. Той е автор на мъжки танц, чиято основа са емоционалните послания с вечния шансон на Au Suivant на Жак Брел.

    Виртуозният танцьор и световен първенец на Electric boogaloo Свен Велер подари на Русенска опера своя танц Музикална кутийка, поставен от него с балетните артисти от трупата.

    В спектакъла на старозагорска сцена специално е включен и фрагмент от авторския спектакъл на Силвия Томова „Полет към светлината”. Темпераментното “Танго на Пиацола” ще допълни палитрата от танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес.

    Междувременно Алекс, който е открай време голям фен на Майкъл Джаксън, пусна видео от своя хореография на Workin' day and night, в което се забелязва и влияние от Блус Брадърс, евентуално.  Ето какво значи свобода в операта...

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини