Първи битов клиент се откачи от енергото. Преглед на печата

„24 часа": Взривателят на гръмналата граната е български патент

Взривателят на гранатата, която гръмна на полигона край Анево, е български патент.

Това съобщи за "24 часа" проф. Боян Петков, водещ български експерт по взривни вещества.

Разработен е в края на 70-те години от екип специалисти от мощния тогава военен институт НИТИ - Казанлък.

Професорът прави уточнението, че в случая вероятно става дума за осколъчна граната ОГ-7, която по принцип работи с взривателя на НИТИ, известен с обозначението 0-4М. Освен за тази граната взривателят е предназначен и за 82-мм мини.

 

„Труд": БТК си взема НУРТС

БТК получи разрешение отново да придобие „НУРТС България" АД, която държи мултиплексите за разпространение на цифрова телевизия в България. Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), взето 9 месеца след като двете предприятия уведомиха антимонополния орган за предстоящата сделка. Причината за забавянето е нуждата от допълнителни проучвания, казаха вчера от КЗК.

 

„Стандарт": Данъчните удрят брокери на имоти

Зачестяват сигналите в НАП от клиенти на агенции за недвижими имоти. Те обикновено са за това, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или друг счетоводен документ, съобщиха от приходната агенция. По всички сигнали са възложени проверки, като в по-голямата част от случаите нарушенията се потвърждават. Завишеният брой на сигналите срещу агенциите за недвижими имоти вероятно се дължи на отчетеното от брашна "раздвижване" на този пазар, коментираха от НАП. Глобата за неиздаване на касова бележка от граждани е до 500 лв., а за еднолични търговци и фирми санкцията е от 500 лв. до 2000 лв., но може да достигне и 10 000 лв., ако се извършва дейност без касов апарат.

 

„Монитор": Първи битов клиент се откачи от енергото

Първи битов клиент се откачи от енергото и от 1 юли вече ще се снабдява с ток от свободния пазар. Цената, която той ще плаща е с 20% по-ниска спрямо сега действащите тарифи на еленергията на регулирания пазар, дори с включена цена за балансиране. След скока на цените с 2-3%, които Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР) възнамерява да одобри от началото на следващия месец, „икономията” му ще се свие до 10%. Причината за изтъняване на тази разлика са елементите, които и след пълната либерализация на пазара ще се регулират от КЕВР. Това са цените за достъп и пренос през мрежата, както и цената „задължения към обществото”, с която се покриват преференциалните цени на ВЕИ централите, американските ТЕЦ-ове, топлофикациите и заводските централи.

Смяната на доставчика отне 9 седмици

което е три пъти по-дълъг срок от посочения в закона и то при положение, че ЕРП-то ми съдействаше”, каза за „Монитор” Виктор Гърбев.

 

„Сега": Над 5000 строежа върху свлачища

Над 5000 са строежите върху свлачищни райони у нас, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова по време на кръгла маса за риска от бедствия. По думите й въпросните постройки имат всички необходими документи, но строителството на повечето от тях е в нарушение, тъй като не е било съгласувано с министерството й, което трябвало да издаде предписания за укрепване още преди да започне работата по тях. Липса на съгласуване например е установена при близо 4000 строежа. По думите на Павлова задължение за съгласуване с МРРБ имали кметовете и главните архитекти, преди да издадат разрешение за строеж, но това не се правело. Затова министерството предлага законови промени, с които да се увеличат глобите за главните архитекти. Те ще са от 5 до 20 хил. лв.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини