Раненият в Анево американец е със забит шрапнел в главата

Най-тежко пострадалият при взрива на полигона в село Анево американец е със забит шрапнел в главата. Другите ранени ще бъдат изписани до дни.
Експлозията на полигона в Анево стана в събота около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет. Американски гражданин загина, а други четирима мъже бяха ранени при инцидента, който е възникнал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция на полигона на ВМЗ Сопот. 

От Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив съобщиха, че най-тежко пострадалият - 38-годишен американец - е излязъл от кома, но не е контактен. Мъжът все още е в критично състояние, но е стабилизиран, предаде Радио Пловдив.

Пациентът вече е претърпял три операции. Ампутирана е част от дясната му ръка и е с тежка черепна травма - отворена рана на челото, където се е забил шрапнел. Той все още не е премахнат, а пострадалият е прегледан на скенер, който да установи степента на пораженията и възможността за оперативно лечение, обясняват лекарите.

Медицинските екипи са изключителвно стриктни и безкомпромисни за неговата изолация – дори пристигналият да го посети вицеконсул на САЩ Джулия Дилърд не е била допусната в стаята му. 

Останалите трима ранени са без опасност за живота и постепенно се възстановяват, увериха от УМБАЛ "Св. Георги". 

46-годишният канадец е в ортопедичното отделение след операция на сухожилие на крака. До 3 дни се очаква да бъде изписан. 

Двамата българи, ранени от гранатата в Анево, се очаква да бъдат изписани от болницата след около 5 до 7 дни. 
Единият - шофьорът на групата, е на 29 години. Той е с рани по ръцете и гърдите и се възстановява във Втора хирургична клиника. 

25-годишният преводач има сериозни травми по краката и е опериран заради скъсана артерия.

От Апелативната прокуратура в Пловдив съобщиха, че образуваното досъдебно производство есрещу неизвестен извършител за причинена смърт поради незнание, или немърливост, при изпълнение на дейности, представляващи източник на повишена опасност. По закон предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор.

Извършват се активни процесуално-следствени действия - разпити на свидетели и други. 

Още в събота е бил разпитан и собственикът на частната фирма, която е била наела полигона в Анево за изпитанието на оръжие с обучителна цел.

Депутатът от БСП и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Иван Иванов пък съобщи пред БНР, че БСП ще поиска изслушване на тримата ресорни министри – на икономиката, на вътрешните работи и на отбраната, в комисиите на Народното събрание.

"Може да се помисли и за такъв вариант със законодателство, което да прехвърли отговорността по утилизация изцяло на държавата, защото очевидно боравенето ѝ от частни фирми води до някакви инциденти. Всякакви опити за либерализация на този режим са, меко казано, опасни", коментира депутатът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини