Нови тежки боеве в Източна Украйна - с танкове и ракети

Украинските сили и проруските сепаратисти водиха вчера първите сериозни боеве помежду си от месеци.
Украинските власти обвиниха проруските бунтовници, че въпреки споразумението за прекратяване на огъня са извършили нападение с танкове и ракети "Град"близо до Мариинка, в Източна Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
От вчера сутринта Мариинка и Георгиивка, населени места под контрола на украинските сили на 30-ина км от Донецк, са интензивно обстрелвани, съобщи по телефона на АФП шефът на полицията в Донецка област.
 
"Врагът обстрелва Мариинка с ракети "Град" и с танкове", каза полицейският началник. 

Министърът на отбраната на Украйна заяви, че е осуетен опит на бунтовниците да превземат Мариинка, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес предаде, че най-малко трима цивилни са убити при обстрели по фронтовата линия в Източна Украйна. 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че в понеделник нейните наблюдатели са изброили 109 експлозии в района на летището на Донецк, което е под контрола на бунтовниците. 

В конфликта между украинската армия и бунтовниците от април 2014 г. загинаха 6400 души. Киев и Западът обвиняват Кремъл, че въоръжава и подкрепя проруските сепаратисти, но Москва отрича. 

Контактната група за Украйна трябваше да се събере вчера в Минск, но срещата бе отложена, напомня АФП. 

Избухването на нови боеве в Източна Украйна се дължи на провокации на украинските въоръжени сили, а Москва е дълбоко обезпокоена от обстрела на цивилни там. Това стана ясно от думите пред журналисти на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.
 
"В Москва следим много внимателно и сме дълбоко обезпокоени от провокационните действия на украинските въоръжени сили, които, доколкото виждаме, провокират ситуацията", каза той. 

Песков също така призова за "безусловно" прилагане на мирните споразумения от февруари, включващи примирие за Източна Украйна, което понастоящем е доста крехко. 

ЕС ще удължи санкциите

Европейският съюз възнамерява в близките седмици да удължи своите икономически санкции срещу Русия заради кризата в Украйна до края на яунари 2016 г., съобщава днес в електронната си версия вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС и БТА.
 
Както отбелязва изданието, въпреки че въпросните планове все още не са окончателни, според официални източници "в Брюксел се наблюдава все по-голяма увереност, че общността застава единно зад политика, която не предвижда никакво смекчаване на натиска на ЕС върху Русия", докато Москва не изпълни изцяло своите задължения по Минските споразумения.

САЩ: Русия носи отговорност

САЩ са обезпокоени от съобщенията за съвместни руско-сепаратистки нападения в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от вчера на американския Държавен департамент за медиите.

По думите на говорителката на външнополитическото ведомство на Вашингтон Мари Харф подобни нападения са неприемливи и може да доведат до това Русия да плати още по-висока цена.

"Русия носи пряка отговорност за предотвратяване на тези нападения, както и за прилагането на примирието", посочи тя на брифинг за представителите на медиите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини