Близнашки: Подкрепях правителството, но ще преосмисля позицията си

Подкрепях дълго време сегашното правителство – тази коалиция, която, така или иначе, взема доста трудно своите решения. За мен, ако продължат да упорстват с промените в Конституцията, много вероятно, това ще даде повод да преосмисля своята цялостна позиция", каза днес по БНР бившият служебен премиер Георги Близнашки.

Според него съкращаването на мандата на ВСС и  преминаването към явно гласуване по кадрови въпроси на практика ще постави ВСС в зависимост от "силните на деня". Близнашки казва още, че една сбъркана идея повлича след себе си други.

Конституционалистът проф. Пенчо Пенев също по БНР обаче коментира, че разделянето на ВСС на две колегии е стара идея, която отдавна е трябвало да се случи, защото  функциите на съдиите и прокурорите са различни, както и критериите за оценяване на дейността им.

"За един гражданин, който участва в наказателния процес или в административния, самата мисъл, че съдията е назначаван с участието и на прокуратурата, меко казано, смущава. Това също трябва да се разреши", допълва проф. Пенев. Според него с намаляването на мандата на ВСС, той не се поставя в зависимост.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини