Малки и големи се вихриха на Празник на фолклорния танц

Петият празник на фолклорния танц в Първомай вече е история. 15 танцови състави се събраха на площада пред читалището в Първомай, за да покажат сложни стъпки под неравноделните тактове на българската фолклорна музика. Празникът е направен за да може всеки танцов клуб да получи поле за изява – признава вдъхновителката и организатор на събитието Татяна Вълчева. Стремежът на всеки състав е да покаже най – доброто, научено през годината. Жени с различни професии – учителки, лекарки, шивачки, продавачки, администратори и държавни служители…, деца от всички възрасти се събраха обединени от идеята да запазят българското, да го популяризират, да го превърнат в оръжие срещу заседналия начин на живот и срещу подронването  на ценностите в обществото.

Първи на сцената излязоха най – малките от „Мини Марица“ с ръководител Мария Иванова. Последваха ученическите състави на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Симона Стоянова, „Веселите крачета“ на Ангелина Кръстева и танцьорите от „Клуб на радостта“, водени от Татяна Вълчева. Момичетата на Севдалина Йорданова от ПГСС „Васил Левски“ за пръв път участваха на Празника на фолклорния танц, а връстничките им от „Арт денс“ се представиха като ветерани. От женските клубове дебют направиха и „Евридика“ – Градина с ръководител Динка Тодорова и „Хорцето“ – Караджалово. С „три в едно“ – възрастови групи се изяви първомайският състав „Хорцето“ с баш хорбашийката Ангелина Кръстева – която се включи в танците на всички водени от нея състави. За втора година участваха и големите “Марици“ с ръководител Мария Иванова, а водената от Ваня Димитрова формация „Евридика“ изиграха шопски танц. Представиха се и гостите от Фолклорен клуб „Хоро“ – Оризово; „Китка“ – Брезово; „Фъртуните на Мишо“ – Хасково, Димитровградски клуб „Гайтани“, танцьорите от село Крепост и Ансамбъл „Седенчица“. Водеща на програмата беше Ралица Георгиева. Накрая под съпровода на „Малка мома“, изпълнена от Михаил Иванов площадът се превърна в шарена черга от редиците право хоро, на което се заловиха над 200 човека. Веселбата продължи заедно с оркестър „Дионис“

Спонсори на събитието бяха „Булконс“, „Грийнс“, Община Първомай, „Сладък път“, ТПК „Михалково“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    Роза
    3 -1
    23:21, 30 май 2015
    Градът ни е жаден за подобни празници.Браво на организаторите и изпълнителите!Жалко,че празникът бе загрозен от нехайната водеща,която не само сричаше,дъвчеше дъвка и излизаше на сцената с телефона си,но и речта и бе изпълнена с изрази като"ъъъъъъъъ,сега ще ви представя...","сега е ред на ааааааааааа..."Моля не опорочавайте празниците на града с нехайни водещи без елементарна култура на поведение!Изразявам не само своето мнение,но и на по-голямата част от зрителите.
Последни новини