19 °C

Малки и големи се вихриха на Празник на фолклорния танц

Петият празник на фолклорния танц в Първомай вече е история. 15 танцови състави се събраха на площада пред читалището в Първомай, за да покажат сложни стъпки под неравноделните тактове на българската фолклорна музика. Празникът е направен за да може всеки танцов клуб да получи поле за изява – признава вдъхновителката и организатор на събитието Татяна Вълчева. Стремежът на всеки състав е да покаже най – доброто, научено през годината. Жени с различни професии – учителки, лекарки, шивачки, продавачки, администратори и държавни служители…, деца от всички възрасти се събраха обединени от идеята да запазят българското, да го популяризират, да го превърнат в оръжие срещу заседналия начин на живот и срещу подронването  на ценностите в обществото.

Първи на сцената излязоха най – малките от „Мини Марица“ с ръководител Мария Иванова. Последваха ученическите състави на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Симона Стоянова, „Веселите крачета“ на Ангелина Кръстева и танцьорите от „Клуб на радостта“, водени от Татяна Вълчева. Момичетата на Севдалина Йорданова от ПГСС „Васил Левски“ за пръв път участваха на Празника на фолклорния танц, а връстничките им от „Арт денс“ се представиха като ветерани. От женските клубове дебют направиха и „Евридика“ – Градина с ръководител Динка Тодорова и „Хорцето“ – Караджалово. С „три в едно“ – възрастови групи се изяви първомайският състав „Хорцето“ с баш хорбашийката Ангелина Кръстева – която се включи в танците на всички водени от нея състави. За втора година участваха и големите “Марици“ с ръководител Мария Иванова, а водената от Ваня Димитрова формация „Евридика“ изиграха шопски танц. Представиха се и гостите от Фолклорен клуб „Хоро“ – Оризово; „Китка“ – Брезово; „Фъртуните на Мишо“ – Хасково, Димитровградски клуб „Гайтани“, танцьорите от село Крепост и Ансамбъл „Седенчица“. Водеща на програмата беше Ралица Георгиева. Накрая под съпровода на „Малка мома“, изпълнена от Михаил Иванов площадът се превърна в шарена черга от редиците право хоро, на което се заловиха над 200 човека. Веселбата продължи заедно с оркестър „Дионис“

Спонсори на събитието бяха „Булконс“, „Грийнс“, Община Първомай, „Сладък път“, ТПК „Михалково“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ро
  Роза
  3 -1
  23:21, 30 май 2015
  Градът ни е жаден за подобни празници.Браво на организаторите и изпълнителите!Жалко,че празникът бе загрозен от нехайната водеща,която не само сричаше,дъвчеше дъвка и излизаше на сцената с телефона си,но и речта и бе изпълнена с изрази като"ъъъъъъъъ,сега ще ви представя...","сега е ред на ааааааааааа..."Моля не опорочавайте празниците на града с нехайни водещи без елементарна култура на поведение!Изразявам не само своето мнение,но и на по-голямата част от зрителите.

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини