17 °C

Малки и големи се вихриха на Празник на фолклорния танц

Петият празник на фолклорния танц в Първомай вече е история. 15 танцови състави се събраха на площада пред читалището в Първомай, за да покажат сложни стъпки под неравноделните тактове на българската фолклорна музика. Празникът е направен за да може всеки танцов клуб да получи поле за изява – признава вдъхновителката и организатор на събитието Татяна Вълчева. Стремежът на всеки състав е да покаже най – доброто, научено през годината. Жени с различни професии – учителки, лекарки, шивачки, продавачки, администратори и държавни служители…, деца от всички възрасти се събраха обединени от идеята да запазят българското, да го популяризират, да го превърнат в оръжие срещу заседналия начин на живот и срещу подронването  на ценностите в обществото.

Първи на сцената излязоха най – малките от „Мини Марица“ с ръководител Мария Иванова. Последваха ученическите състави на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Симона Стоянова, „Веселите крачета“ на Ангелина Кръстева и танцьорите от „Клуб на радостта“, водени от Татяна Вълчева. Момичетата на Севдалина Йорданова от ПГСС „Васил Левски“ за пръв път участваха на Празника на фолклорния танц, а връстничките им от „Арт денс“ се представиха като ветерани. От женските клубове дебют направиха и „Евридика“ – Градина с ръководител Динка Тодорова и „Хорцето“ – Караджалово. С „три в едно“ – възрастови групи се изяви първомайският състав „Хорцето“ с баш хорбашийката Ангелина Кръстева – която се включи в танците на всички водени от нея състави. За втора година участваха и големите “Марици“ с ръководител Мария Иванова, а водената от Ваня Димитрова формация „Евридика“ изиграха шопски танц. Представиха се и гостите от Фолклорен клуб „Хоро“ – Оризово; „Китка“ – Брезово; „Фъртуните на Мишо“ – Хасково, Димитровградски клуб „Гайтани“, танцьорите от село Крепост и Ансамбъл „Седенчица“. Водеща на програмата беше Ралица Георгиева. Накрая под съпровода на „Малка мома“, изпълнена от Михаил Иванов площадът се превърна в шарена черга от редиците право хоро, на което се заловиха над 200 човека. Веселбата продължи заедно с оркестър „Дионис“

Спонсори на събитието бяха „Булконс“, „Грийнс“, Община Първомай, „Сладък път“, ТПК „Михалково“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ро
  Роза
  3 -1
  23:21, 30 май 2015
  Градът ни е жаден за подобни празници.Браво на организаторите и изпълнителите!Жалко,че празникът бе загрозен от нехайната водеща,която не само сричаше,дъвчеше дъвка и излизаше на сцената с телефона си,но и речта и бе изпълнена с изрази като"ъъъъъъъъ,сега ще ви представя...","сега е ред на ааааааааааа..."Моля не опорочавайте празниците на града с нехайни водещи без елементарна култура на поведение!Изразявам не само своето мнение,но и на по-голямата част от зрителите.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини