Ал Пачино отказа да играе по Кнут Хамсун заради нацизма му

Носителят на Оскар Ал Пачино отказа да участва в датски спектакъл - адаптация по романа „Глад" на Кнут Хамсун, заради пристрастията на писателя към Адолф Хитлер и нацистка Германия, пише датският „Телеграф", цитиран от "Площад Славейков". Прочутият автор, след като прехвърля 70-те си години, става почитател на режима на фюрера и подкрепя окупацията на Норвегия по време на Втората световна война. След смъртта на Хитлер Хамсун му пише некролог, в който го определя като „проповедник на евангелието на справедливостта за всички народи".

Ал Пачино първоначално дал съгласието си да влезе в главната роля в спектакъла, чиято премиера е датирана за Бергенския Международен фестивал през май 2017-а. По-късно обаче, след като открил ентусиазма на Хамсун към нацизма, актьорът се оттеглил.

„Вярно е. Той напусна в последния момент, тъй като не можа да се примири с настроенията на Кнут Хамсун към германските окупатори. Трябва да уважим това", заяви пред датската преса мениджърът на копенхангенския театър „Авени-Т" Йон Стевенсен.

„Щеше да е наистина страхотно, ако бяхме успели. По време на работата ни имах чувството, че сънувам", добави той.

Хеге Фауст, член на Норвежкото общество на Хамсун, обясни, че е „странно" как хората днес не разделят „литературната брилянтност" на младия Хамсун от политическите му възгледи на стари години.

„Мнозина избират да не четат автора изобщо, или що се отнася до знаменитости като Ал Пачино - да не рискуват името им да се свързва с него", обяснява Фауст.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини