Кулминация на бунта в Македония. Груевски отказва да подаде оставка

Кулминацията на гражданския бунт срещу режима на премиера Никола Груевски се очаква да се случи днес в Македония, предаде БГНЕС.

Протестите в Македония не затихват в последните седмици, а сега гражданското недоволство ще достигне точката си на кипене в Скопие.

Над 30 хил. души се очакват да се стекат за масовия протест в столицата в 14.00 местно време, предаде "Нова телевизия". Властта се опитва да възпрепятства хората да изразят своята гражданска позиция и да участват в протеста в Скопие.

Същевременно македонският премиер Никола Груевски категорично отхвърли възможността да подаде оставка.
"Нямам намерение да се оттеглям. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Чувствам за свой дълг да намеря решение как страната да върви напред и това ще стане", каза Груевски в телевизионно интервю вчера. Той отново повтори, че "Зоран Заев лично му е признал, че е получил компрометиращите управлението записи, които се разпространяват, от чужда разузнавателна служба".
"Това означава, че той участва в чужд сценарий. Ако подам оставка това ще означава, че съм страхливец", добави Груевски. Според него тримата функционери - вътрешният министър, транспортният министър и шефът на спецслужбите са подали оставки, без да имат вина
Политическата криза започна на 31 януари, когато премиерът Груевски обвини опозицията, че работи за чужди служби и обслужва чужди интереси. От вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че в страната е извършена акция "Пуч" за задържането на лица, които са участвали в нарушаването на Конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и насилствено сваляне на правителството.

В началото на февруари лидерът на СДСМ Зоран Заев започна да разпространява аудиозаписи от телефонни разговори, които разкриха тежки корупционни схеми, кадруване в съдебната система, натиск върху медиите, изборни фалшификации и поръчкови дела срещу неудобни. Основни герои в тези престъпления са премиерът Никола Груевски, неговият братовчед Сашо Миялков, ръководещ спецслужбите, вътрешният министър Янкуловска, финансовият министър Зоран Ставревски и този на комуникациите и транспорта Миле Янакиевски.

Сред най-потресаващите разкрития бяха тези за убийството на 22-годишния Мартин Нешковски, който бе пребит преди 4 години на площада в Скопие по време на предизборен митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Възмущение предизвикаха и коментарите на Янкуловска за смъртта на големия македонски журналист, Никола Младенов, за когото тя каза, че "има 100 пъти по-важни неща от неговата смърт".

В последната "бомба" от вчера участва и бившият министър на външните работи Антонио Милошоски. Записът доказва, че Никола Груевски е бил готов и участвал в пазарлъци по отношение на името на Република Македония, които са много по-унизителни за страната, от наименованието бивша югославска република Македония.

Междувременно започна дело срещу Зоран Заев за опит за преврат и насилствено вземане на властта, при който бяха арестувани петима души, а на Заев бе отнет международния паспорт. Сред задържаните бе и бившият директор на службите Зоран Верушевски.

През април се проведе и първата среща между СДСМ и ВМРО –ДПМНЕ с посредничеството на Европейския парламент. Оттогава до днес има няколко срещи, но без резултат.

На 9 май край Куманово се стигна до въоръжен сблъсък, при който загинаха 8 македонски полицаи, а 37 бяха ранени. Груевски обяви, че благодарение на Янкуловска и Миялков е проведена успешна полицейска операция срещу най-голяма балканска терористична група. Опозицията и много местни военни и политически експерти се усъмниха в тези твърдения и заподозряха опит за отклоняване на общественото внимание от истинските проблеми и криза чрез инсцениран инцидент.

Два дни по-късно Груевски прие оставките на Миялков и Янкуловска, чиято работа той определи за достойна за учебниците.

На 14 май белградско издание, позовавайки се на сръбските служби, съобщи, че в основата на инцидента е самият Миялков, който е организирал, но в един момент е изпуснал контрола над нападението. Същият ден в Скопие се проведе и лидерската среща между премиера Никола Груевски и лидерите на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети и на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи. Разговорите се състояха с посредничеството на посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Аиво Орав. Срещата приключи без успех.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че за днес близо 5000 души лично са обявили, че ще останат на площада до падането на режима на Никола Груевски, който според опозиционера унищожава не само устоите на държавата, но и съжителството между хората.

Участници ще бъдат политически формации, граждански сдружения и политически партии както от албанския, така и от македонския политически блок.

 

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини