България се включва в Европейската нощ на музеите тази вечер

Музеи и галерии из цялата страна ще работят с вход свободен и удължено работно време до около полунощ днес за осмото издание на Европейската нощ на музеите в България. Близо 20 български града са се включили в тазгодишното издание на празника, създаден от Франция преди 15 години, а освен настоящите си изложби много музеи подготвят специални събития. Ето някои от предложенията  в големите градове.

СОФИЯ

За Нощта на музеите Столичната община удължава движението по някои линии на градския транспорт до 1.00 часа на 17 май, съобщи Центърът за градска мобилност във "Фейсбук". Това са трамвайни линии №№ 10,12, 18 и 20, тролейбусни линии №№ 1, 2, 4, 5 и 9, автобусни линии №№ 9, 11, 94, 111, 280 и 310 и метрото, при интервал на движение от 30 мин.

Музеят за история на София в сградата на Минералните бани ще представи "предпремиерно" артефакти от бъдещата си постоянна експозиция с кураторски лекции в отделните си зали от 17 ч. Ще се открие и изложбата "Лъвов мост във времето", посветена на археологическите находки, разкрити при строежа на станцията на метрото и метаморфозите на моста през годините: от късната античност до Шарения и Лъвовия вход на София. Тя също ще бъде придружена с кураторски лекции от 17 и 20 ч., а от 20 ч. до полунощ "Банката за спомени" на музея ще събира устни разкази и дарения на предмети, свързани с живота на Минералните бани.

В програмата има още четене на "Кратки градски" разкази - сборникът на Александър Шпатов, посветен на София и концерт на открито с Rudi, Duli, Muden MC & KukuSheff.  

Военноисторическият музей планира специална програма с кинопрожекции и концерт, а акцент е сбирката от военни и топографски карти, показана благодарение на сътрудничество с Военно-географската служба на Българската армия и изложбата "Нямах оръжие. Имах раница и статив", която събира над 400 платна на баталната живопис.

Върху сградата на САМСИ - Софийски арсенал за съвременно изкуство в парка зад НДК между 20 и 23 ч. ще бъдат прожектирани анимационните филми от поредицата "Щрих и стих", направени от българските аниматори от "Компот колектив" по 6 съвременни български поеми. Това са "Малко сутрешно престъпление", "Одеонъ" и "Естествен роман в 8 глави" на Геогри Господинов, "Млекарката" на Димитър Воев, "100% настроение" на Делян Еленков и "Постиндъстриал" на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров. Самият музей показва изложбата "Съвременна живопис" от фондовете на Националния музеен комплекс.

Самият бъдещ "Квадрат 500" ще се включи с програма от фолклорни танци на различните народи от страната на входа на НГЧИ на площад "Александър Невски". В крилото му в Княжеския дворец има изложба на произведения в реставрация - Емил Стойчев, и концерт на клавирно трио "Артес" от 21 ч. Криптата в "Александър Невски" ще работи до 20 ч.

Музеят на социалистическото изкуство готви една дневна детска и една нощна програма. От 17 ч. до 20 ч. ще има образователна разходка в скулптрния парк на музея, детски игри на открито (тебеширени рисунки, игра на "Дама", "Ластик" и "Криеница" в скулптурен парк), игри с карти от недалечното минало - "Черен Петър", "Не се сърди човече", "Детско домино", "Шах", "Формула 1", "Цветна пътека" и прожекция на български игрални класики

за деца.

Вечерта ще бъде прожектиран филмът-омнибус "15", направен от "Агитпроп" по случай 15-тата годишнина на вестник "Капитал". Той показва гледната точка на 15 автори към годините между 1994 – 2008 - Драгомир Шолев, Надежда Косева, Стефан Командарев, Камен Донев, Валери Милев, Андрей Паунов, Иван Мудов, Стоян Радев, Иглика Трифонова, Димитър Коцев-Шошо, Касиел Ноа Ашер, Борис Мисирков и Георги Богданов, Милена Андонова и Борис Десподов. А в градината на музея ще има "танцова забава" - българска златна музика от 70 и 80-те години на XX век.

Във "Виваком Арт Хол" тече тазгодишното издание на Хартиения арт фест, който тази година е с фокус върху японските традиции в тази област.

Политехническият музей също има специална програма, в която се открояват концерт на електронна музика на студенти от модул "Компютърно музициране" в НБУ и демонстрацията на "ефектни химически експерименти, които не са само за забавление".

Други две интересни точки в програмата са Арт-къщата и музей на куклите (колекция от над 3000 кукли от всякъкв вид) на ул. "Цар Самуил" 34, ет. 1 – 2 и изложбата наНадежда Олег Ляхова "Измислени истории" в галерия "Юзина". Пълната програма и карта на събитията в София, подготвена от френския институт, може да се намери на сайта на Френския институт. Всички, събрали най-малко 18 печата от посетени локации в Нощта на музеите и галериите в столицата могат да участват в томбола с награда екскурзия до изложбата "Епопея на тракийските царе" в Париж.

ПЛОВДИВ пази силите си за своята Нощ на музеите и галериите през септември, но Регионалният етнографски музей ще работи до 1 ч. и ще представи любопитнитата интерактивна изложба "Народна астрономия и метеорология" с модел на северното небесно полукълбо, нишани, поверия и приказки, които онагледяват народните представи за астрономическите явления. 

Музеят на авиацията ще работи до 21 ч., а в редица къщи-музеи ще има събития в ранната вечер.

Във ВАРНА програма до 24 ч. ще има Военноморският музей.
Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини