Стената по границата с Русия ще струва 200 млн. евро

Правителството на Украйна одобри плана за инженерно-техническо укрепване на границата с Русия за териториите, прилежащи към зоната на военната операция в Донбас, и към Крим, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на информация, публикувана на сайта на президентството. Планът трябва да бъде изпълнен за периода 2015-2018 г.

 Строителството на стената ще струва на Украйна 4 млрд. гривни /почти 200 млн. долара/, става ясно от сметките, публикувани на страницата на украинския министерски съвет в интернет, допълва Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Очаква се ¼ от сумата по строителството да бъде похарчена до края на годината.В документа се посочва, че общата дължина на защитното съоръжение ще бъде около 200 км., а за завършването на проекта ще са необходими не по-малко от три години.

 Укреплението ще се състои и от противотанков окоп с ширина 4 и дълбочина 2 м..Освен това по него ще бъдат издигнати 17-метрови наблюдателни кули, както и укрепления за гранични войски, които пък ще са съоръжени със средства за сигнализация и наблюдение.

 По-рано премиерът Арсений Яценюк беше обявил, че разходите по проекта ще бъдат около 2 пъти по-високи. През декември миналата година той заяви, че строителството ще глътне 8 млрд. гривни /почти 400 млн. долара/, а изпълнението на проекта ще отнеме 4 години. С предложение за разделяне от Русия със стена излезе през лятото на 2014 г. олигархът Игор Коломойски, който тогава беше губернатор на Днепропетровска област. Според негови пресмятания проектът щял да струва около 100 млн. евро /114 млн. долара/. Идеята беше подкрепена от правителството на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини