Кабинетът готов с план срещу рисковете от Македония

Искаме да уверим всички български граждани, че имаме план, за да покрием всички възможни рискове от ситуацията в Македония, заяви Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър каза това след заседанието на Съвета за сигурност към Министерски съвет, което премиерът Бойко Борисов свика днес заради въоръжените сблъсъци в Куманово.

 "На базата на информацията, с която разполагаме, обсъдихме всички възможни политически и оперативни рискове, евентуалните сценарии за развитие на кризата. Състоянието на границата с Македония е спокойно, няма увеличение на пътникопотока. Имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни да вземем всички мерки”, каза още Бъчварова, цитирана от "Фокус".

 Тя подчерта, че отчитат възможността да се появи такъв риск и имат готовност за овладяване.

Министърът добави, че първото и най-важно действие, което ще извършат, е да изразят официалната си позиция чрез Външно министерство. Тя е, че България изразява тревога за случващото се в Македония, съболезнования към близките на жертвите и загриженост към българските граждани в Македония, които са принудени да живеят с тази тежка и непредвидима към момента ситуация.

Външният министър Даниел Митов пък коментира, че е ясно едно - кризата поражда притеснения и в България и от първостепенна важност е да се затвърди позицията, че за нас е безкрайно важно териториалната цялост и стабилността на Македония да бъде пазена.

„Политическата криза, кризата на доверие в Македония, която наблюдаваме в последните месеци, поражда политически вакуум, в който се намесват всякакви екстремистки движения, които могат да дестабилизират обстановката. Затова нашият призив е управляващи и опозиция в Македония колкото може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход и решение на политическата криза, което обаче минава през поемане на политическата отговорност”, добави той.

По думите му отговорността е в правителството в Скопие и проблемът трябва да бъде решен през силата на реформи, които България очаква в Македония от много дълго време.

Според него това е призивът на всички европейски партньори и без реформи европейското бъдеще на съседката ни не изглежда близко.

Още преди дни премиерът заяви, че службите следят постоянно ситуацията в съседната ни държава и постоянно докладват.

"От едната страна ни е Украйна и Крим, от другата – разпадаща се Югославия. Огромен проблем. С Груевски ние доста охладихме отношенията си през последните години", коментира вчера Борисов пред bTV.

Преди ден Сърбия завиши нивото на бойна готовност, а Косово засили охраната си на границата с Македония.

При полицейската операция срещу въоръжени бойци в Куманово загинаха 8 полицаи, а над 30 бяха ранени. На 30-те задържани вчера бяха повдигнати обвинения за тероризъм. Повечето от тях са жители на Косово, има и един албанец, както и няколко македонци.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Нешо Пешов
    2 0
    16:00, 12 май 2015
    На тази държава, нашата става дума, отдавна и е прочетена заупокойната молитва, какви мерки, никъде не може да покрием нищо, нито имаме достатъчно сили да пазим границата, най-вече с Македония, там всичко е бурени и храсти, ако тръгнат на вълни, ще има палатки, бутане в стари казарми, криза, нови заеми за издръжка, вече сме ромски катун, в момента се точат пари от пътища, зали, водопроводи, линии, различни училища, сгради, от всичко се точи, ние сме в клинична смърт, благодарение на д-р Борисов и неговия екип, начело с Москов...
Последни новини