Борисов свиква съвета по сигурността заради Македония

Премиерът Бойко Борисов свиква днес Съвета по сигурност към Министерския съвет заради напрежението в съседна Македония.
При полицейската операция срещу албанските въоръжени бойци в Куманово през уикенда загинаха 8 полицаи и 14 от нападателите.
 
Българският премиер вече каза, че всеки час службите за сигурност докладват за рисковете за страната ни. 

На закрито за медиите заседание Съветът за национална сигурност към министър-председателя ще решава какви мерки да се предприемат във връзка случващото се на 60 км от българската граница. България като съседна страна и като страна-членка на ЕС трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие

Политическата стабилност на Македония изапазването на териториалната й цялост са особено важни за България, е становището на правителството. 

Освободителната народна армия - македонско крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово. Групировката обяви, че започва създаване на Република Илирида и поиска от "международния фактор" да накара македонските власти да приемат новата "република", припомня БНР. 

В противен случай групировката заплаши, че ще унищожи целите Балкани, като посочи датата 12 май

Междувременно германската неправителствена организация „Про Азил“ призова Берлин да изключи Македония от списъка на т.нар. „сигурни страни на произход“, гражданите на които не са заплашени с политически репресии. Това се казва в специално заявление на правозащитниците, цитирано от Deutsche Welle, на която се позова "Фокус".
 
При включването на Македония към редиците на „сигурните“ държави, федералното правителство е „игнорирало фактите“, се казва в изявлението на организацията, в което са приведени и данни за ожесточени сблъсъци между македонци и албанци в балканската държава още през 2012 г. и 2013 г.

 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини