Над 200 военни и 12 изтребители от САЩ в ”Тракийски орел-2”

Над 200 военни и 12 изтребителя F-15 от Националната въздушна гвардия на Флорида, САЩ, участват в двустранната летателна подготовка „Тракийски орел-2”.
Втората за годината подготовка се провежда в Трета авиобаза, Граф Игнатиево" ,предаде Дарик. 

От българска страна ще се включат пилоти с МиГ -29,  Су-25, а към края на тренировката и МиГ-21.

Учението започва днес и ще продължи до края на юни. 

"Нашата съвместна дейност започна на това летище преди 10 години, като в началото беше много трудно, защото се сблъскаха два различна модела на летателна подготовка, летателен език и процедурите за брифинг", каза в приветствието си командирът на българските ВВС генерал-майор Румен Радев.

Той уточни, че до момента са проведени 25 учения с участието общо на над 4000 машини и над 10 000 военнослужещи.

По думите на генерала това учение ще бъде най-дългото - до края на юни, и ще се проведе в сложна международна обстановка. 

"Екипите на ВВС на САЩ ще участват и в други учения в цяла Европа, като целта е да се изгради по-добра съвместимост между партньорите и по този начин да се отговори адекватно на бъдещите заплахи", коментира ген. Франк Горенц, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка. 

По време на учението ще се отиграе „Пакет за сигурност на театъра”, чиято цел е да се вдъхне увереност на българските ни партньори и съюзници от Европа, каза още той. 

Според него бъдещите заплахи се очакват да стават все по-сложни и комплексни, като преминават националните граници и да се случват по цялата територия на света. 

"В тази връзка е много важно съвместната оперативност, което се постига чрез взаимно допълване от страна на всички партньори", 
обясни ген. Горенц.

Американските пилоти са впечатлени, че МиГ-29 има с какво още да ги изненада - възхитени са най-вече от маневрените възможности на изтребителя, каза преди дни бригаден ген. Иван Лалов, командир на Трета авиобаза в "Граф Игнатиево".

След "Тракийски орел-2" е "Тракийска звезда", което е по-мащабно учение по отношение на участниците. 

В "Граф Игнатиево" ще бъде отново една американска ескадрила, полските ВВС с 2 изтребителя, а също се предвижда да участват Гърция и Румъния, които обаче няма да се пребазират в България, а ще прелитат от тяхна територия, поясни ген. Лалов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bu
    BUXU BAXAA
    1 0
    06:46, 12 май 2015
    демек американските педерас4ета ше си игрят на воина па нашите ше им духат както винагии еиииии тва управляваштите сте наи големите курви раждаллисе некога по нашите земи
Последни новини