Учител приобщава деца, отписани от системата

Британският вестник „Гардиан" разказва за американския учител Стивън Риц, който преподава в училище с много нисък образователен рейтинг в Бронкс – квартал на Ню Йорк, населен с представители на малцинства и известен с проблемни деца от проблемни семейства - със специални образователни потребности, които дори не знаят английски или са бездомни.

Учителят отглежда прясна храна в училище – плодове, зеленчуци и подправки - първо на закрито, а после и около сградата.

Идеята дошла случайно: някой му изпратил кутия с грудки, която паднала зад радиатора и била забравена. Луковиците обаче се развили от парата и топлината и се превърнали в прекрасни нарциси, които един ден учениците открили.

Тогава учителят осъзнал, че това може да се превърне в обща мисия, която да обедини децата. Така и станало – осъзнавайки как се ражда храната, те се променили и започнали да оползотворяват свободните пространства в училище, като ги изпълват с живи растения.

 Децата се събирали там и се превърнали от консуматори, в съзидатели. Стивън Риц казва, че неговата ядлива класна стая дава на онеправданите нюйоркчанчета причина да идват на училище. И наистина – децата вярват, че всяко от тях носи отговорност за растенията и посещаемостта в училище се увеличила - от 43%, забележете - на 93%.

Идеята дава тласък на „Зелената машина на Бронкс" – проект, който вече е масово движение в подкрепа на здравословното хранене сред американските ученици. И понеже има места по света, където новите успешни подходи се стимулират, вместо да се игнорират, учителят веднага получава подкрепа от институциите, включително от президента Бил Клинтън и настоящата първа дама Мишел Обама.

Стивън Риц продължава да преподава в Ню Йорк, но и обикаля света, за да споделя опита си.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини