Кандидатстваме онлайн за европари

За пари от Брюксел по различни проекти вече ще може да се кандидатства онлайн.

За първи път в България вече е възможно подаването на документите за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз да се извършва изцяло по електронен път. Това съобщи вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. Пилотно са отворени две схеми от програмен период 2014 – 2020 г. по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност".

"Електронното кандидатстване не означава само модернизиране на процеса и улеснение за институциите и бенефициентите. То е и гарант за прозрачност на системата и публичните дейности, превенция от корупция," изтъкна Дончев. Кандидатстването по електронен път надгражда вече съществуващата възможност за електронно отчитане на проектите.

Системата позволява проследимост по всяка оперативна програма, процедура и договор за предоставяне на финансова помощ. Попълването на данните в нея се извършва пряко от потребителите. Всички документи могат да се подават с електронен подпис.

Междувременно аграрният министър Десислава Танева обяви, че над 7000 земеделци ще получат субсидии за застъпени площи до 15 май. Тя поясни, че през тази година парите са закъснели, тъй като са приети нови условия за тяхното разпределение. Танева подчерта още, че предстои финализиране на преговорите за износ на българско агнешко месо за Турция.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини