От 50 до 200 лв. глоба за паркиране на тротоар и градинка

От 50 до 200 лева вече ще е глобата за паркиране на коли в паркове, градини, детски площадки и тротоари извън обозначените за това места.
Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промените в Закона за движение по пътищата, съобщиха "Фокус" и Дарик радио. Конкретната сума ще е по преценка на съответната община. Досега глобата бе 20 лева.

С промяната на глобата се цели дисциплиниране на шофьорите в страната и улесняване на пешеходците и хората в неравностойно положение. 

Очаквано темата за паркирането на неправилни места и глобите за това предизвика бурни дебати и спор между депутатите. 

На първо четене беше прието глобата да е 200 лева, но управляващите предложиха между двете четения да е от 50 до 200 лева - по решение на Общинския съвет.
От БСП предложиха обаче санкцията да е от 20 до 200 лева.  

Имаше много дебати по темата, а в медийното пространство чухме становища от различни заинтересовани страни и наистина колегите приеха това глобата да бъде от 50 до 200 лева. Ако върнем до 20 лева, това ще бъде цялостно отстъпление от това, към което се стремим - глобата да има дисциплиниращ ефект", каза Станислав Иванов от ГЕРБ. 

Депутатът от БСП Таско Ерменков контрира, че наказанията и глобите целят превенция, а не трябва да бъда "убиващи"

Давам пример с пенсионер, който си е изкарал колата веднъж в годината, за да закара жена си в болница и няма къде да спре и спре там, където не може и плаща 50 лева глоба. И след това се чудим, като си плати 50 лева от пенсията, с какво ще си купи лекарствата и кое ще му е наред. Затова казваме: от 20 до 200 лева, а вече общините ще решат според жизненото равнище на населението дали да бъдат 20 лева, дали да бъдат 50 лева, дали да бъдат 100 лева или 200 лева", обясни Ерменков. 

Настинир Ананиев от Реформаторския блок изрази мнение, че глобата от 200 лева е много висока, а в повечето общини, след като не е решен проблемът с паркирането, не може да се санкционират хората с такава глоба. Според Ананиев, ако глобата стане 200 лева,автоматично ще се отвори поле за корупция

Цена за паркиране в зоните

Народните представители решиха още, че Общинските съвети ще определят цената за паркиране в сините и зелените зони в градовете, както и реда и условията за плащането й към специализирано звено на Общината или дружество, което управлява паркоместата.

Спор в пленарната зала предизвика думата "цена", която заменя досегашната "такса", съобщи БНР.

Таско Ерменков коментира, че разликата между цена и такса и между общинско предприятие и търговско предприятие е, че едното е услуга на гражданите, а другото е търговска дейност. 

"И ако досега Общината е оказвала услугата със съответната такса за осигуряване на паркиране, това, което предлагате в момента, е да превърнете тази дейност в търговска дейност, от която едно предприятие да реализира печалба, която печалба остава в това дружество и няма как една такса, която е съществувала досега, да остане в същия размер, когато стане цена", категоричен бе той. 

Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори: "Купувайки си билетче за градски транспорт, какво плащате - цена на превозния документ или такса? Защо не плащате такса и каква е разликата? Къде е всъщност тук манипулацията?

Депутатите не приеха предложението на Георги Свиленски от БСП, в което той предлагаше след изтичане на срока на поставена скоба за неправилно паркиране, вместо репатриране на колата с паяк, на водача да се наложи глоба с фиш. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини