Коалиция "Десните" осъди решението на Синода

"Коалиция "Десните" остро осъжда решението на Синода на православната църква за включването на Симеон Сакскобурготски в Светата Литургия на българските православни храмове", се казва в позиция на политическата формация, изпратена до медиите.

По-долу в отвореното писмо се казва:

 "Ясно съзнавайки разделението на държавата и църквата не разбираме по каква причина Светият синод титулува лицето Сакскобургготски като Цар в рамките на парламентарна република.

 Още повече това бе оповестено пред очите на светската власт в лицето на президента на Републиката и министър-председателя.

 Смятаме това за акт на намеса в делата на държавната власт. Винаги сме се възправяли срещу обратните случаи, когато държавата се е намесвала в църковните дела. Затова и днес не можем да замълчим пред този акт, който разделя нацията и поставя под въпрос държавното й устройство. Награждаването на Бойко Методиев Борисов и Симеон Сакскобургготски с ордени оставяме на съвестта на светите архиереи и Божията милост.

 Православната църква винаги е оцелявала и възтържествувала, защото Църквата това е паството, а не клириците. В такива моменти е добре да не забравяме, че Църквата това сме всички ние, и миряни и клирици. Че всички ние сме едно Тяло Христово и членове един другиму. Затова и в Литургията толкова често можем да чуем: "нека един други и целия наш живот на Христа Бога да отдадем."

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини