Австрия отказа да екстрадира в САЩ украински олигарх

Съд във Виена отказа да екстрадира украинския олигарх Дмитро Фирташ в САЩ, където е обвинен в пране на пари и корупция.
"Искането за екстрадиция от страна на американските власти не се подкрепя", заяви съдията Кристоф Бауер, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

Той отбеляза, че е имало много причини да бъде отказана екстрадицията. Някои ще кажат, че Австрия се е оказала пред политическа дилема.

Ако подкрепи екстрадицията, ще покаже, че е отстъпила под натиска на САЩ. Ако я отклони - антируското лоби ще каже, че се е поддала на натиска на Руската федерация.

"Но това няма отношение към окончателното решение на съда - то се основава на обективни данни", посочи съдията, цитиран от ТАСС.

Съгласно решението на австрийския съд Фирташ може да напусне Австрия, но трябва да остане в полезрението на австрийските власти.

"Той ще си получи паспорта и ще може свободно да се движи до влизането в сила на решението за сътрудничество със следствието", добави Бауер.

По-рано вчера в съдебната зала Фирташ обяви за "абсолютно неверни" твърденията, че е заговорничел за подкупването на официални представители на Индия.

През 2013 г. съдебно голямо жури в САЩ обвини Фирташ, един индийски депутат и още четири лица, че са подкупили индийски чиновници, за да получат достъп до залежи от титанова руда.

Дмитро Фирташ, на 49 години, бе арестуван на 13 март м. г. година във Виена по искане на американското ФБР, което го разследва от 2006 година. На 21 март м.г. той бе освободен под гаранция от 125 млн. евро.

Арестът на олигарха, който по времето на Виктор Янукович имаше процъфтяващ бизнес в търговията с газ и химикали, съвпадна с бягството на президента Янукович в Русия и ескалация на кризата в Украйна.

Фирташ, по данни на украински медии, заема четвърто място в рейтинга на най-богатите хора в Украйна, със състояние надхвърлящо 3 милиарда долара.

Значителна част от печалбата си той е получил от доставките на руски газ на Украйна и страни от Централна Европа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини