До края на годината Световната банка ни дава модели за ТОЛ-системи по пътищата

снимка :Пресцентър МРРБ

До декември 2015 г. екипът на Световната банка трябва да предостави на България модели за въвеждане на ТОЛ система в у нас. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форума „Транспортна инфраструктура“. Според нея за да бъдат успешни публично – частните партньорства, у нас трябва да се промени начина на заплащане за ползване на пътищата, тъй като към момента използваме само винетна система.

Въз основа на моделите, предложени ни от Световната банка, ще изберем модел и 2016-2017 г. да отворим възможността за избор на инвеститор, който до 2018 г. да изгради системата“, каза министърът.

ППавлова посочи, че основен приоритет за ръководеното от нея ведомство и правителството остава завършването на магистралния пръстен на България.

Правителството има ясна управленска програма, насочена към реализация на реформи във всички важни сектори не само на икономиката, но и на управлението – реформи в областта на здравеопазването, социалната сфера, образованието, както и в управлението на водния сектор.“, посочи министър Павлова.

Друг от важните приоритети, който тя изтъкна по време на форума е облекчаване на бюрократичните процеси. Министърът посочи, че стъпка в тази посока е развитието на електронното управление, облекчаване на административните процедури, включително свързани с инвестиционния процес и създаване на предпоставки за публично-частно партньорство.

Министър Павлова посочи още, че 15 млрд. евро е потенциалът до 2020 г., който България има за инвестиции в икономика, благоустройство, транспортна, екологична, образователна и социална инфраструктура, стана ясно от думите на министъра.

Освен за развитието на пътната инфраструктура и провеждането на реформа във водния сектор екипът на МРРБ има сериозен ангажимент и по отношение развитието на кадастъра, защото това е една изключително важна услуга за гражданите и бизнеса“, подчерта регионалният министър. По думите й обединяването на съществуващите регистри – на земеделска земя, на урбанизираните територии, е една тежка и отдавна отлагана реформа, за чието изпълнение отговорност също носи регионалното ведомство.

До 2020 г. МРРБ планира да предостави по новата програма „Региони в растеж“ още около половин милиард на 39-те големи и средно големи български градове, които да подкрепат закупуването на нови транспортни средства и системите за управление на трафика.

За пореден път Лиляна Павлова посочи, че най - важното и голямо предизвикателство през 2015-та година пред правителството е да бъдат завършени успешно големите стратегически пътни проекти, които се финансират по ОП „Транспорт“. „Имаме уникалния шанс да сме единствената страна в Европа, през която минават пет трансевропейски коридори. Чрез тях имаме възможност да развием една добра транспортна инфраструктура, чрез която да канализираме транзитния трафик, който минава през територията на страната ни“, подчерта Павлова и заяви, че до края на 2015 г. трябва да бъдат завършени участъците от няколко магистрални направления – част от АМ „Струма“ и завършването на АМ „Марица“. 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини