11 г. затвор за граничния полицай, прегазил бебе

11 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип постанови Бургаския окръжен съд за Костадин Стоянов, който прегази с колата си 11 месечната Красимира в бургаското село Крушевец.

Съдът постанови също 13 години без право на управление на МПС, както и разходите по делото да бъдат платени отново от Стоянов.

Костадин Стоянов каза, че ще обжалва присъдата. Това бе единственият му коментар пред журналисти.

По-рано днес стана ясно, че Стоянов е карал на пета предавка с 59 км/час в населеното място. Това стана ясно от повторна автотехническа експертиза.

Резултатите от експертизата, изготвена по искане на защитата на подсъдимия, бяха огласени по време на днешното заседание по делото, при което бяха изслушани тримата вещи лица, които са я изготвили.

Данните от експертизата станаха основание държавното обвинение в лицето на прокурор Димо Маджаров да поиска изменение в обвинението, тъй като в първата техническа експертиза бе посочена скорост на автомобила от 49 км/ч или под разрешения от закона минимум от 50 км/ч за движение в населено място.

Към обвинението бе добавено и превишаване на скоростта в населено място. Съдът прие изменението на обвинението.

По време на заседанието стана ясна, че адвокатът на обвиняемия Благой Потеров е депозирал молба с настояване да се установи дали действително има остатък от алкохол в кръвта. Съдът отказа, като посочи, че не са налице законови изисквания за повторна или допълнителна експертиза.

Прокурор Димо Маджаров поиска присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие и лишаване от право на управление на МПС за период от 12 години.

Стоянов е обвинен в това, че в пияно състояние и след употреба на канабис, със скорост над разрешената за движение в населено място, е нарушил правилата за движение по пътищата и напуснал своята лента като е допуснал ПТП на пешеходна зона, тротоар, при което е причинил смъртта на детето на място.

Адвокатът на родителите на 11-месечното бебе Красимир Кънев и майката Нонка поиска максималната присъда от 15 години. Родителите поискаха същата присъда пред съда.

Адвокатът на обвиняемия Благой Потеров посочи, че алкохолната проба е негодна, тъй като не са спазени изискванията на Наредба 30 за транспортирането и съхранението на пробите за алкохол. Според него, не се е виждало какво е имало в количката и самата майка е оставила количката с дето си през магазина продължително време. Защитата поиска Стоянов да бъде оправдан по по-тежките обвинения като поиска по-леката присъда от 2 до 6 години за причиняване на неособено тежък смъртен случай.

Бившият граничен полицай Костадин Стоянов заяви, че никога през живота си не е употребявал наркотици. Отново посочи, че съжалява за случилото се.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини