Красен Кралев: Спираме фиктивните медицински прегледи на спортистите

Практиката спортисти да минават фиктивно задължителните медицински прегледи ще бъде прекратена. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на XII Международна конференция „Медицина и футбол“.

„В момента сме се заели с решаването на един проблем, на който никой не обърнал внимание вече 13 години. Съгласно закона за физическото възпитание и спорта, задължителните прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на младежта и спорта и министъра на здравеопазването. Да, но решение на МС за определяне на лечебни заведения като спортни такива липсва!“, заяви Красен Кралев. 

„Освен това липсва и наредба, която да регламентира реда и условията за това. Какво се случва в момента?  Отбор се явява на състезание, но няма медицински прегледи на състезателите. Треньорът отива при GP или друг лекар и срещу 50 лв. получава медицинско свидетелство на целия отбор. Най-често това се случва при подрастващите. Или в деня на състезанието дежурният лекар издава документ на всеки състезател, че е преминал предварителен преглед. Това трябва да спре!“, сподели министърът.

„За това съм изпратил писмо до министъра на здравеопазването да сформираме общ екип, който да разработи нормативна уредба, както и да предложи на МС за утвърждаване лечебни заведения, които да бъдат определени като спортни“, заяви още министър Кралев, цитиран от пресцентъра на спортното министерство.

Основна тема на конференцията бяха актуалните проблеми за  борба с допинга в спорта.

Кралев допълни, че борбата срещу употребата на допинг е един от основните приоритети на правителството в областта на спорта и е изключително важно акредитирането на Лабораторията ни за допингов контрол от Световната антидопингова агенция. 

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини