Расте рейтингът на лидера на българската СИРИЗА

Рейтингът на независимия депутат Велизар Енчев, който учреди Движението за радикална промяна "Българска пролет", подобно на гръцката лява партия СИРИЗА, расте.
Това сочат данните на електоралните нагласи от национално представително проучване, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г от „Екзакта Рисърч Груп”. В рамките на проучването са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 88 населени места. 

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Народно събрание без ББЦ, коментират социолозите. 

ГЕРБ биха получили 25,1% от вота на българите, БСП – 12,2%, ДПС – 7,5%, РБ – 5,5%, ПФ – 5%, АТАКА – 3%, АБВ – 2,5%. 

През този месец се отчита и рейтингът наВелизар Енчев, който неотдавна сформира "Българска пролет", след като излезе от парламентарната група на Патриотичния фронт. През април той е одобряван от 15% от българите. Интерес към формацията проявяват най-често привърженици на "Атака", на БСП и на АБВ

На 44 на сто възлиза подкрепата за работата на премиера Бойко Борисов, а неодобрението е "заковано" на стойността му от март - 45%. 

36 на сто са на мнение, че през първите месеци на втория си мандат той управлява страната по-добре в сравнение с първия му мандат като премиер. 
Според 21 на сто сега Борисов управлява по-зле отколкото през първия си мандат, а 43 процента не могат да преценят кое е по-доброто му управление. 

Според социолозите по-добрите оценки за премиера се дължат най-вече на мнението, че през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. 

Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията. 

Оценките за работата на кабинета са устойчиви през последните два месеца - съответно 31 на сто одобрение през март и 32% - през април. Неодобрението към работата на правителството е спаднало с 1 на сто и през април е 54%. 

Негативните оценки към работата на парламента са близо три пъти по-висок дял от позитивните - 63 на сто към 22%. Одобрението обаче за последния месец е нараснало с 4%. 

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 36%, което е с 3 на сто по-малко в сравнение с март. Негативните оценки идват главно от избирателите на БСП, "Атака" и ПФ. 

Най-одобряваният министър е Лиляна Павлова с 53%, която през април добавя 5 на сто одобрение в сравнение с март. Петър Москов остава на второ място, като рейтингът му е идентичен с този през март - 49 на сто. Третото си място запазва социалният министър Ивайло Калфин - 43%, който добавя нови 3 на сто одобрение за последния месец. 

Вежди Рашидов попада в полезрението на повече българи с инициативите си, които му печелят нови 6 на сто одобрение. 

През април с 5% повече са и хората, които одобряват работата на Красен Кралев. 

Най-одобряваният български политик извън партийните лидери, министрите и други държавници е кметът на София Йорданка Фандъкова, която през последния месец е повишила одобрението си с 9% и през април е одобрявана от 64 на сто. 

Сред лидерите на политическите сили за последния месец най-много позитиви заработва председателят на НФСБ Валери Симеонов, който е одобряван от 25% или с 5 на сто повече в сравнение с март. Ръст от 4% има и при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е одобряван от 27 на сто от интервюираните. 

На второ място сред лидерите на парламентарни групи, с равни позиции остават Цветан Цветанов и Радан Кънев с одобрение от по 21 на сто. Няма промяна в дела на одобрението за работата на лидера на БСП Михаил Миков - 16 на сто. Волен Сидеров е удвоил позитивните оценки за себе си през последния месец и сега го одобряват 12%. 

37 на сто от българите посочват, че са оптимисти за бъдещето на страната, а доста повече - 44 процента, са оптимисти за собственото си бъдеще. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини