Турция върна сина на британски политик, тръгнал към Сирия

Турските власти са депортирали 9 британци, които преди две седмици са били заловени в опит да преминат границата със Сирия, за да се присъединят към джихадистите от "Ислямска държава".

Британците са транспортирани от арест в областта Хатай до град Анталия, откъдето са натоварени на самолет до Великобритания, съобщава БНР.

 Деветимата бяха арестувани на 1-ви април и случаят им предизвика голям обществен интерес, след като стана известно, че сред тях са четирима непълнолетни и синът на британски политик. 22-годишният Уахид Ахмед е син на Шакил Ахмед, съветник от Лейбъристката партия в Рочдейл.

 Той е бил част от група от общо 9 човека, 4-ма от които деца. Заедно с Уахид пътувала негова леля с двамата си синове и съпругата на единия от тях.

 Все по-голям брой чужденци се присъединяват към джихадистки групи, сред които "Ислямска държава" и "Ал Кайда", главно в Сирия, Ирак и Либия, обяви ООН по-рано този месец. Според доклада над 25 хиляди чужди бойци участват във въоръжени конфликти. Броят им в световен план е нараснал със 71 на сто от средата на 2014-а до март 2015 г.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини