Движенията при сънуване може да са фатален симптом

Рядко срещано нарушение на съня кара хората да претворяват на практика сънищата и служи като ранно предупреждение за развитието на смъртоносна неврологична болест.

Поне половината от хората, които страдат от поведенческо разстройство по време на фазата на бързо въртене на очите ще развият Паркинсон или подобно заболяване в рамките на десетилиетие след първата проява на разстройството.

Почти всеки от страдащите от разстройството, ще развие неврологично заболяване спорд изследване на Университета на Минесота.

Основен симптом на разстройството, е че хората се движат по време на фазата на бързо въртене на очите. През тази фаза се случва сънуването, а мускулите са парализирани от мозъчния ствол. При засегнатите от разстройството обикновено се открива проблем с функционирането на мозъчния ствол, който ги кара да се движат по време на фазата на бързо въртене на очите.

Хората, страдащи от разстройството обикновено имат ярки сънища, като движенията може да варират от леки движения на ръцете до по-буйни действия като ритане и скачане от леглото. Това създава риск пациентите да наранят себе си или партньора си. За пръв път учените са описали болестта през 80-те години. Тя се отличава от сомнамбулизма и засяга 0,5% от населението или общо 35 милиона души по света.

Изследователите са открили, че при 81 до 90% от пациентите страдащи от разстройството се проявява дегенеративно мозъчно заболяване.

Болестта на Паркинсон се причинява от разпадането на определени протеини, наречени алфа-синуклеин протеини в неврони в мозъка, които произвеждат допамин. Възможно е разстройството на бързото въртене на очите да е резултат от ранното разпадане на алфа-синуклеина в мозъка. То пък може да е ранно предупреждение за развитието на Паркинсон. Но не всеки пациент с Паркинсон страда от разстройството.

Според учените изследванията им могат да помогнат на лекарите в лечението на болестта Паркинсон в ранните и стадии.

Разстройството не е лечимо, но може да бъде държано под контрол с високи дози мелатонин или ниски дози от препарата за лечение на тревожност Ривотрил. Пациентите, страдащи от него трябва да вземат предпазни мерки, за да избегнат възможни наранявания.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини