Ще правим сгради като термитите

В България може да се строят енергийноефективни сгради, вдъхновени от термитите, в които няма нужда от скъпи климатични системи. А отпадъците от кафето ще се превръщат в суровина за отглеждане на гъби шиитаке. Това са примери за т.нар. синя икономика, която може да се развива у нас, обяви на дискусия председателят на фондация „Зеленика“ Златина Станкова.

Заедно с Пенчо Хубчев от фондация „Фридрих Еберт“ тя представи възможностите на страната за зелена и синя икономика. От няколко години има приложение за елементи на такива технологии в строителството у нас. Пример за това са кулите „Литекс“ и „Софарма“ в столицата, каза за „Преса“ арх. Димитър Паскалев.

Той уточни, че до края на годината се очаква в „Индустриални зони София-Божурище“ да се направи пилотно демонстрационна двуетажна офис сграда изцяло по новата технология. В термитниците температурата е постоянна, а конструкцията им осигурява естествена циркулация на въздуха. За ивиците на зебрата има версия, че те помагат на животните да се охлаждат. Използването на този ефект може да позволи строежи без външна изолация.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини