НЕК се договори с американските централи

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", съобщи "Фокус".
На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Документите бяха подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков, главен търговски директор на "ЕЙ И ЕС България" и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“.

"Уестингхаус" са добре дошли в България като стратегически инвеститори. Това каза министър-председателят Бойко Борисов. 

"Надявам се този проект да се случи при условията, които искаме. Министесрството на енергетиката има задачата тихо, скормно, но много твърдо да докара преговорите с "Уестингхаус", заяви Борисов. Според Борисов България се е договорила да не се удължава периодът на договора и да не се дърпа срокът, в който да започне това разсрочване. 

В предишните години държавата също не е била коректна като не си е плащала задълженията. Доволен съм, че американските компании разбраха проблема ни и на базата на преговорите имаме това споразумение, което нас ни удовлетворява. Преговаряме и със зелените енергии с ЕРП-тата", каза още Бойко Борисов. 

Днешният ден е един от важните дни за енергетиката, тъй като близо вече 2 години се говори упорито за необходимостта от търсене на варианти за преразглеждането на дългосрочните договори с американските партньори. Правителството ни успя за няколко месеца да предоговори условията на договорите, за да стигнем до днешното споразумение", каза министър Петкова. 

Според Петкова това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени. "Общият ефект, който очакваме да бъде реализиран за НЕК до изтичането на тези договори е около 1 млрд. лв. или приблизително около 100 млн. лв. на година НЕК ще успее да спести в резултат на това предоговаряне", заяви Петкова. 

Споразумението, което постигнахме, е много добро за България и е един добър компромис, каза изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли след подписването на споразуменията. "Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор „Енергетика” са тежки. Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем", заяви Левсли. 

Петкова добави, че НЕК е приела да изплати задълженията си към американските ни партньори, като осигури разплащане на старите задължения на НЕК. 

Петкова обяви още на 20 февруари, че НЕК е успяла да договори намаляване на цената на тока от двете американски централи. Очаква се това да намали дефицита, натрупан в енергийната система. 

Договарянето на по-ниски цени по дългосрочните договори с двете американски централи е едно от условията цената на тока да не се увеличи от 1 юли. 

От своя страна, НЕК е обещала да заплати просрочените си задължения, които са в размер на 600 млн. лева. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини