Сключени са договори за саниране на 317 сгради в страната

Към момента 317 жилищни сгради в страната имат сключени договори за саниране с Българската банка за развитие. Това съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва във форум на младежката структура на ГЕРБ, съобщи БТА.

Тя уточни, че заявленията в банката са над 500, и допълни, че е оптимист, че нещата наистина се случват. Министърът каза, че в момента се обсъждат с Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ два от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват те при реализацията на проекти.

Министърът обясни, че много често се случва при почти 100 процента събрано съгласие за саниране заради един-два апартамента да страда цялата сграда. Вторият проблем е при сградите с повече входове, както и тези, които са разположени в Г- или П-образна форма. При примерно пет готови входа и един, който не е готов, да не може да се санира сградата, каза тя. По тази причина водим дискусия с НСОРБ как можем да облекчим този процес, обясни Павлова.

Министърът подчерта, че ще анализират броя сгради и проблемите и най-вероятно ще предложи в края на април на МС някаква подкрепа за тези сгради и решение на тези проблеми. По отношение на блок-секциите ние не можем да си позволим саниране през един вход, посочи министърът. Възможно е за тези, които са например с 10-20 входа, с Г- или П-образна форма да се позволи частично саниране - първо една част, после останалата. Ще се опитаме да търсим гъвкавост, категорична бе Павлова. Тя обясни, че лятото се очаква да има сгради, на които ще е направено техническо и конструктивно обследване и края на лятото и есента ще има реално строителство и ремонт.

За свлачищата в страната министърът посочи, че ситуацията е много сериозна. По думите й по регистър свлачищата на територията на цялата страна са над 1850. Павлова посочи, че по-кардиналното, което се прави по отношение на свлачищата, е нейното предложение за драстично затягане на режима за т.нар. предварителни съгласувани разрешения за строителство в свлачищните райони - как се позволя и дали се разрешава строителство в такава зона.

Предвижда се и забрана за изграждане на водопроводни и канализационни системи, там където очевидно е свлачищен район. Има финансови инструменти, на които разчитаме за укрепване на свлачищна, каза още министър Павлова в отговор на въпрос. По думите й едният е от бюджета по линия на междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Годишният бюджет е 70 милиона лева, на които ще се разчита за аварийно укрепване. Вторият инструмент е европейско финансиране, като има предвидени 40 милиона лева в Оперативна програма "Околна среда", по която ще кандидатстваме, каза тя.

Проектите ще бъдат приоритизирани. Бенефициенти ще са министерството, пътната агенция и общините. В рамките на тази програма ще ползваме средствата за по-трайно укрепване и качествено решаване на проблемите, обясни Павлова. В момента върви тръжна процедура за избор на изпълнител за строителството на язовир "Луда Яна", както и за ремонт на язовир "Студена", съобщи още министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини