Обявен за мъртъв българин "възкръсна" преди Великден

Обявен за мъртъв мъж от Видин успя да докаже в съда след дълга съдебна битка, че е жив, разказва историята му “Труд.

50-годишният Георги Николов Иванов с ужас разбрал, че по документи е на “оня свят” още от 2012 г., когато му е издаден смъртен акт. С последният акт мъжът изпаднал от всички регистри, останал без гражданство и ЕГН.

През 1994 г. Георги заминал за Чехия, където живее и работи и до днес. Преди 12 години в метрото в Прага джебчия му задигнал документите за самоличност - българската лична карта и задграничен паспорт. Видинчанинът веднага подал сигнал в полицията и в крайна сметка получил нови документи.

Всичко било съвсем нормално до месец декември 2014 г., когато Георги решил да се прибере в родината за коледните празници. На влизане в България обаче граничните служби установили, че такъв човек не съществува и му конфискували документите, допълва “Труд”.

При проверка в служба ГРАО към община Видин той с изненада установил, че според закона е мъртъв от октомври 2012 г., а за доказателство на това имало и документ, изпратен от чешките власти.

В крайна сметка Георги навързал какво се е случило със самоличността му. Крадецът от метрото преди 9 години не просто е взел парите му, но и ползвал откраднатата му и обявена за невалидна лична карта. През лятото на 2012 г. крадецът, използващ името на Георги, починал в болница в Прага. Тъй като при влизане в лечебното заведение той се легитимирал с откраднатата карта на нашенеца, издаденият в Прага акт за смърт се оказал на името на Георги Иванов.

В крайна сметка след 4 месечна борба, 50-годишният мъж успял да докаже във Видинския районен съд, че е жив и да получи отново своята самоличност.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини