Задържаха две жени, подготвяли бомбен атентат в Ню Йорк

В САЩ арестуваха две жени, последователки на ИД, заподозрени, че се готвели да взривят бомба в Ню Йорк. В Испания хванаха младеж за заплаха за Купата на краля.
Задържаните в САЩ Ноел Веленцас и Ейша Сидики били радикализирани от "Ислямска държава", съобщиха от американското министерство на правосъдието, цитирани от БТА и bTV. 

Те живеели заедно в апартамент в нюйоркския район Куинс. Двете са обвинени в заговор за използване на оръжия за масово унищожение. Според властите те били отявлени привърженици на насилствена джихадистка идеология и от миналия август са проучвали начини да направят бомба. 

Както се твърди, обвиняемите по делото внимателно са проучили как да сглобят взривно устройство, за да извършат нападение срещу нашата страна”, се посочва в изявление на прокурор Лорета Линч. 

Двете жени проучвали способи, използвани при предишни терористични нападения, като например атентата с кола бомба от 1993 г. в Световния търговски център, нападението в град Оклахома през 1995 г. с бомба от изкуствен тор и атентатите с тенджерите под налягане на маратона в Бостън през 2013 г. 

Според следствието обвиняемите вече се били сдобили с газ пропан и разполагали с инструкции от публикация на терористи в интернет как да ги използват за направа на взривни устройства. Веленцас и Сидики трябва да се явят пред съда по-късно днес, допълва ДПА. 

Ройтерс отбелязва, че ако бъдат признати за виновни, двете жени може да бъдат осъдени на доживотен затвор. 

Бомбена заплаха срещу Купата на краля


17-годишен младеж пък бе задържан от полицията в Испания, след като отправи бомбена заплаха към финала за Купата на краля на "Камп Ноу", който ще се проведе през май. 

Тийнейджърът от Молина де Сегура, близо до Мурсия, публикувал неколкократно постове в социалните мрежи, че е заложил бомба на стадиона, която ще взриви на 30 май. 

"Националната полиция ще повдигне обвинения към млад мъж, който заплашваше с атака "Камп Ноу" на финала за Купата на краля. Обвиняемият е публикувал в социалните мрежиняколко коментара във връзка с това спортно събитие. В едно от тях той е обявил, че подготвя бомба, която да взриви в деня на мача", се казва в официално съобщение на вътрешното министерство

Младежът изтрил профила си 24 часа, след като направил заплахата, но вече е бил обявен за проблемен от доста потребители, което е направило откриването му от полицията лесно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини