Почетоха Деня на Тракия в Димитровград

Представители на Тракийското младежко дружество поднесоха цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода.

Денят на Тракия -26 март, както и 102 години от падането на Одринската крепост и края на Балканската война  отбелязаха днес представители на Тракийското младежко дружество в Димитровград. Те си спомниха за паметните събития от преди повече от век и в знак на съпричастност поднесоха цветя пред плочата на Капитан Петко Войвода.

Това е една от малкото светли дати в Тракийската история, тъй като след нея започва разорението на тракийските българи и геноцида, който Турция налага над останалото там бълг. население. Тази победа се свързва с превземането на Одринската крепост и с реализирането на идеята за национално обединение, припомни председателят на Тракийското младежко дружество Десислава Костова.

Тя припомни историческите факти около превземането на Одринската крепост и значението на тези събития за историята на България. Според младежите, разорението на тракийските българи е първата следа в историята за геноцида, който турците упражняват върху българското население по онова време. До момента обаче, Турция така и не е признала този факт, затова усилията на нашата организация са насочени именно в тази посока, посочи още Десислава Костова.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини