Близо 700 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж

Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия". Причината е възникнала повреда в захранването на осветлението на съоръжението, съобщават от АПИ.

Близо 700 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж. На територията на област Смолян работят 55 машини, в Хасково - 55, Пловдив - 30, Кърджали - 12, Благоевград - 26, в София - 156, във Враца - 54, Монтана - 39, Видин - 8, Перник - 20, Кюстендил - 16, Велико Търново - 24, Габрово - 16, Ловеч - 37, Стара Загора – 77, в Бургас - 20,  Търговище -  32 машини, и т.н.

Шофьорите, на които днес им предстои пътувате в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия и задължително да спазват въведените ограничения. В четирите области е определен "Оранжев" код за опасно време.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по магистралите, проходите Ришки, Републиката, Айтоски и Обзорски. През Предела е забранено движението на превозните средства над 12 т. Ограничено е преминаването на тежкотоварни МПС през проходите Пампорово Печинско и Рожен, а леките автомобили трябва да са задължително с вериги.

Ограничено е движението на превозните средства над 12 т през Петрохан, а над 10 т през Твърдишки и Вратник. До 31 март т. г. през прохода Шипка е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Дюлински е затворен за тежкотоварни автомобили. Затворени за всички МПС са проходите Златишки, Върбишки и Троянски.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управляния и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини