Промени в законите оскъпяват и овластяват адвокатите

Нотариуси, юрисконсулти, счетоводители и представители на бизнесаизлязоха с общо становище срещу промените в Закона за адвокатурата, изготвени от Висшия адвокатски съвет.

На пресконференция днес представители на Националния съюз на юрисконсултите, Нотариалната камара, Българската стопанска камара и Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия отправиха остри забележки към отделни разпоредби, даващи особено големи правомощия на лицата, регистрирани като адвокати, което според тях ще доведе до нарушаване на права в областта на свободните професии и оскъпяване на редица процедури, които ще бъдат в прерогативите само и единствено на адвокатите.

Според председателя на Нотариалната камара Красимир Катранджиев в проекта има и противоконституционни текстове, пише Правен свят. Колегата му Светлин Микушински добави, че не могат да се намерят добри думи за законопроекта, колкото и да го прелистват напред-назад.

Според него проектът за промени в Закона за адвокатурата не е плод на обмислена от адвокатите законодателна концепция. Превес, по думите му, са взели някои адвокати с изявени амбиции за концентриране на повече дейност, отколкото позволява конституцията и законите.

Той изрази подозренията си и по въпроса за контрола - едно да упражняваш контрол над 620 нотариуси, друго е над 12 000 адвокати и неизвестно колко чужди такива.

Според Микушински предлаганите промени доризастрашават националната сигурност и суверинитет, защото сега нотариусите имат достъп до редица база данни. Ако се приемат предлаганите поправки и адвокатите ще имат такъв достъп, в това число и чуждестранните адвокати, което вече е заплаха.

Промените ще забранят чисто административни дейности, счетоводни, консултантски, юрисконсултски и дори куриерски да се извършват от други лица. "Очевидно е, че в закона не става дума за това адвокати да извършват тези дейности, а само адвокати да ги извършват", посочи Георги Илиев, член на УС на юрисконсултите, обединяваща над 5000 юрисконсулти в страната. Той отбеляза още, че законопроектът не е обсъждан с останалите юридически общности, освен от самите адвокати, както и с неправителствените организации. Тази липса на дискусия, по думите му, е сериозен недостатък.

Илиев определи като нецелесъобразно и дори опасно предлаганото изменение в закона, даващо право наадвокатите на свободен достъп до извършване на справки по дела, без представяне на документ за упълномощаване от страна на клиента, включително и достъп до Национална база данни, поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Като най-драстично нарушение в предлаганите поправки в закона нотариусите определиха нарушаването на принципа на публичност на нотариалната дейност. Според тях "се нарушават основни принципи на регулация на отношения, свързани с обезпечаване и защита на обществения интерес, компрометират се принципите на безпристрастност".

От Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия посочиха, че е недопустимо техните дейности да бъдат възлагани със закон само на адвокатите: "Считаме, че някои точки от закона са тотално неадекватни на потребностите на бизнеса, особено на малкия и на средния бизнес в България и биха взривили стопанския живот в страната, ако се приложат по предложения начин."

Становищата си отделните гилдии са внесли до председателите на Народното събрание, правната парламентарна комисия, комисията по вътрешна сигурност, правосъдния министър и председателя на комисията за защита на конкуренцията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини